Makłowicz w podróży: Bośnia i Hercegowina - Sarajewo
W skrócie: | Robert tym razem zwiedza Sarajewo. Pierwsze kroki skieruje do cevapdżinjicy - restauracji, której specjalnością jest cevapi. Z kolei w kawiarni krakowski kucharz spróbuje ciastka z pistacjami. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Program skierowany do widzów, którzy lubią poznawać nowe miejsca i kraje poprzez ich tradycje kulinarne, specjały charakterystyczne dla danego regionu, typowe potrawy i napoje. Autorzy proponują przy okazji zapoznanie się z historią odwiedzanych regionów, a także najbardziej charakterystycznymi dla nich miejscami i zabytkami. Nie zabraknie oczywiście potraw przyrządzanych przez Roberta Makłowicza w nietypowym otoczeniu. Wcześniej jednak prowadzący odwiedza lokalne sklepy lub targi, by zaopatrzyć się w niezbędne produkty.
Robert kontynuuje swoją podróż po Bośni i Hercegowinie. Tym razem zwiedza Sarajewo. Pierwsze kroki skieruje do cevapdżinjicy - restauracji, której specjalnością jest cevapi, czyli młoda wołowina z dodatkiem baraniny i baraniego tłuszczu. Lokal prowadzi od pokoleń rodzina Ferhatovićów. W kawiarni, zwanej kafaną, można napić się świeżo parzonej kawy z tradycyjną ciastkiem, baklawą. Krakowski kucharz spróbuje ciastka z pistacjami i uraczy się miodem kasztanowym, mało słodkim i lekko gorzkawym, a w kawiarni w stylu wiedeńskim zamówi tort Sachera i kawę po wiedeńsku. W barach szybkiej obsługi zaś jest duży wybór dań gotowych - zupa, czyli corba i cevap, np. cielęcy z grzybami. Winiarnia Hedona to kolejny punkt na kulinarnej mapie Sarajewa. Winiarnia związana jest nieodłącznie z winnicą, która tutaj położona jest 800 m nad poziomem morza. Tym razem nasz podróżnik przygotuje zupę o nazwie tarhana cobra. W ogrodach restauracji By Gastro odbędzie się prezentacja kulinarna, na której zostanie przedstawione danie - begova corba.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Robert Makłowicz gospodarz
Zobacz także
- Makłowicz w podróży: Podróż 1. Trentino - Alto Adige. Alpejska Górna Adyga - magazyn kulinarny - dziś, 14 października 10:00
- Makłowicz w podróży: Podróż 30. Londyn - Tygiel kulinarny - magazyn kulinarny - dziś, 14 października 17:45
- Makłowicz w podróży: Podróż 1. Trentino - Alto Adige. Alpejska kraina Ladynów - magazyn kulinarny - dziś, 14 października 19:45 i 1 późniejsza emisja
- Makłowicz w podróży: Podróż 30. Londyn - Wypad za miasto - magazyn kulinarny - środa, 15 października 17:45
- Makłowicz w podróży: Podróż 1. Trentino - Alto Adige. Trydent - magazyn kulinarny - środa, 15 października 19:45 i 1 późniejsza emisja
- Makłowicz w podróży: Podróż 31. Szwecja - Skania - magazyn kulinarny - czwartek, 16 października 17:45
- Makłowicz w podróży: Podróż 19. Macedonia - Droga przez Bałkany - magazyn kulinarny - czwartek, 16 października 18:15 i 1 późniejsza emisja
- Makłowicz w podróży: Podróż 1. Trentino - Alto Adige. Górska Garda - magazyn kulinarny - czwartek, 16 października 19:45 i 1 późniejsza emisja
- Makłowicz w podróży: Podróż 31. Szwecja - Ekolandia - magazyn kulinarny - piątek, 17 października 17:45
- Makłowicz w podróży: Podróż 2. Ekwador - Quito - magazyn kulinarny - piątek, 17 października 19:45 i 1 późniejsza emisja