Makłowicz w podróży: Podróż 27. Madera - Goście archipelagu
| W skrócie: | Relacja z wizyty na archipelagu Madera. Gość z Krakowa degustuje m.in. typowe dla wyspy danie: prego no bolo do caco, czyli wołowinę w placku chlebowym z masłem czosnkowym. |
|---|
Oglądaj w telewizji
| Data | Godzina | Stacja |
| nie znaleziono żadnej emisji | ||
Opis
Program skierowany do widzów, którzy lubią poznawać nowe miejsca i kraje poprzez ich tradycje kulinarne, specjały charakterystyczne dla danego regionu, typowe potrawy i napoje. Autorzy proponują przy okazji zapoznanie się z historią odwiedzanych regionów, a także najbardziej charakterystycznymi dla nich miejscami i zabytkami. Nie zabraknie oczywiście potraw przyrządzanych przez Roberta Makłowicza w nietypowym otoczeniu. Wcześniej jednak prowadzący odwiedza lokalne sklepy lub targi, by zaopatrzyć się w niezbędne produkty.
Relacja z wizyty Roberta Makłowicza na archipelagu Madera. W 1479 roku na jedną z wysp Santo Porto przybył Krzysztof Kolumb. W jednym z najstarszych budynków, zwanym domem Kolumba, jest dziś muzeum poświęcone słynnemu podróżnikowi. Na placu w ogródku miejscowej restauracji gość z Krakowa degustuje typowe dla wyspy danie: prego no bolo do caco, czyli wołowinę w placku chlebowym z masłem czosnkowym. Następnie Makłowicz odwiedza gospodarstwo skansen, gdzie można zobaczyć, jak wyspiarze z Santo Porto wypiekali chleb bolo do caco. Po przygotowaniu na dziedzińcu gospodarstwa miejscowego dania, wołowiny z papryką, Robert przenosi się na Maderę. Na wyspie mieszkało wiele znamienitych osób m.in. cesarz Karol Habsburg, Winston Churchill, a także podobno Władysław Warneńczyk. Zwiedzanie wyspy Makłowicz rozpoczyna od wioski rybackiej Cmara de Lobos, co po portugalsku znaczy zatoka wilków. W portowej knajpce degustuje najpopularniejszy napój na Maderze, którego nazwa poncha - pochodzi od angielskiego punch, czyli ponczu, rumu mieszanego z sokami owocowymi.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Robert Makłowicz
gospodarz
Zobacz także
- Makłowicz w podróży: Podróż 12. Armenia - Erywań - magazyn kulinarny - dziś, 15 grudnia 19:45 i 1 późniejsza emisja
- Makłowicz w podróży: Węgry - Zakole Dunaju - magazyn kulinarny - wtorek, 16 grudnia 15:55 i 2 późniejsze emisje
- Makłowicz w podróży: Węgry. Budapeszt - dwa brzegi - magazyn kulinarny - wtorek, 16 grudnia 16:30 i 2 późniejsze emisje
- Makłowicz w podróży: Filipiny - Cuda natury - magazyn kulinarny - wtorek, 16 grudnia 17:45
- Makłowicz w podróży: Podróż 12. Armenia - Wokół Erywania - magazyn kulinarny - wtorek, 16 grudnia 19:45 i 1 późniejsza emisja
- Makłowicz w podróży: Chorwacja - Peljeac i Konavle - magazyn kulinarny - środa, 17 grudnia 15:55 i 1 późniejsza emisja
- Makłowicz w podróży: Sardynia - Costa Smeralda - magazyn kulinarny - środa, 17 grudnia 16:30 i 1 późniejsza emisja
- Makłowicz w podróży: Podróż 1. Trentino - Alto Adige. Skarby południowego Tyrolu - magazyn kulinarny - środa, 17 grudnia 17:45
- Makłowicz w podróży: Podróż 12. Armenia - Północ - magazyn kulinarny - środa, 17 grudnia 19:45 i 1 późniejsza emisja
- Makłowicz w podróży: Węgry - Budapeszt - jubileuszowy - magazyn kulinarny - czwartek, 18 grudnia 16:00 i 1 późniejsza emisja
