Makłowicz w podróży: Bośnia i Hercegowina - Nad Sutjeską i Driną
W skrócie: | Robert odwiedza Park Narodowy Sutjeska na granicy Bośni z Hercegowiną i Czarnogórą. Górskie lasy dostarczają dzikiego czosnku do sałatek i mięsa kozic. Do picia podaje się tu wino z monasteru Tvrdos. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
piątek, 5 września jutro |
19:35 | TVP Rozrywka |
poniedziałek, 8 września za 4 dni |
10:10 | TVP Rozrywka |
Opis
Program skierowany do widzów, którzy lubią poznawać nowe miejsca i kraje poprzez ich tradycje kulinarne, specjały charakterystyczne dla danego regionu, typowe potrawy i napoje. Autorzy proponują przy okazji zapoznanie się z historią odwiedzanych regionów, a także najbardziej charakterystycznymi dla nich miejscami i zabytkami. Nie zabraknie oczywiście potraw przyrządzanych przez Roberta Makłowicza w nietypowym otoczeniu. Wcześniej jednak prowadzący odwiedza lokalne sklepy lub targi, by zaopatrzyć się w niezbędne produkty.
Robert odwiedza Park Narodowy Sutjeska na granicy Bośni z Hercegowiną i Czarnogórą. Górskie lasy dostarczają dzikiego czosnku do sałatek i mięsa kozic, które wykorzystuje się do przygotowania miejscowych dań - sałatki z dzikiego czosnku, sera zwijanego w warkoczyki, pity ze szpinakiem i twarogiem oraz gulaszu z kozicy górskiej. Do picia podaje się wino ze słynnego monasteru Tvrdos albo kwaśne mleko. Na kolejnym postoju Robert ma okazję spróbować dań rybnych. Tym razem piknik rozpoczyna się od kieliszka rakii. Potem jest zupa rybna gotowana w kociołku oraz smażone ryby. Złowione w Drinie pstrągi oraz płocie, panierowane w mące, są smażone w oleju nad żywym ogniem w specjalnym naczyniu, zwanym taniraca. Podczas rejsu mistrz kuchni przyrządza danie odcinka - wątróbkę jagnięcą z serbską sałatką. W dalszej części wycieczki prowadzący ma okazję spróbować specjałów z miasta Visegrad: półmisek wędlin i serów, panierowanych papryk nadziewanych serem i młodej wołowiny w pikantnym sosie.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Robert Makłowicz gospodarz
Zobacz także
- Makłowicz w podróży: Bośnia i Hercegowina - Trebinje - magazyn kulinarny - dziś, 4 września 19:35 i 1 późniejsza emisja
- Makłowicz w podróży: Sycylia - Wokół Palermo - magazyn kulinarny - dziś, 4 września 20:00
- Makłowicz w podróży: Podróż 32. Rumunia - Wokół Braszowa - magazyn kulinarny - piątek, 5 września 7:00
- Makłowicz w podróży: Podróż 19. Macedonia - Stare wino - magazyn kulinarny - piątek, 5 września 17:45
- Makłowicz w podróży: Sycylia - Cukier, sól i wino - magazyn kulinarny - piątek, 5 września 20:00
- Makłowicz w podróży: Podróż 19. Macedonia - Jezioro Ochrydzkie - magazyn kulinarny - sobota, 6 września 17:45
- Makłowicz w podróży: Podróż 20. Indie - Delhi wielu kultur - magazyn kulinarny - niedziela, 7 września 17:45 i 2 późniejsze emisje
- Makłowicz w podróży: Podróż 20. Indie - Ulice Delhi - magazyn kulinarny - poniedziałek, 8 września 17:45 i 2 późniejsze emisje
- Makłowicz w podróży: Podróż 20. Indie - Z przyjaciółmi - magazyn kulinarny - wtorek, 9 września 17:45 i 2 późniejsze emisje
- Makłowicz w podróży: Podróż 21. Austria i Szwajcaria - Dolina Paznaun - magazyn kulinarny - środa, 10 września 17:45 i 1 późniejsza emisja