Makłowicz w podróży: Bośnia i Hercegowina - Nad Sutjeską i Driną
| W skrócie: | Robert odwiedza Park Narodowy Sutjeska na granicy Bośni z Hercegowiną i Czarnogórą. Górskie lasy dostarczają dzikiego czosnku do sałatek i mięsa kozic. Do picia podaje się tu wino z monasteru Tvrdos. | 
|---|
Oglądaj w telewizji
| Data | Godzina | Stacja | 
| nie znaleziono żadnej emisji | ||
Opis
Program skierowany do widzów, którzy lubią poznawać nowe miejsca i kraje poprzez ich tradycje kulinarne, specjały charakterystyczne dla danego regionu, typowe potrawy i napoje. Autorzy proponują przy okazji zapoznanie się z historią odwiedzanych regionów, a także najbardziej charakterystycznymi dla nich miejscami i zabytkami. Nie zabraknie oczywiście potraw przyrządzanych przez Roberta Makłowicza w nietypowym otoczeniu. Wcześniej jednak prowadzący odwiedza lokalne sklepy lub targi, by zaopatrzyć się w niezbędne produkty.
Robert odwiedza Park Narodowy Sutjeska na granicy Bośni z Hercegowiną i Czarnogórą. Górskie lasy dostarczają dzikiego czosnku do sałatek i mięsa kozic, które wykorzystuje się do przygotowania miejscowych dań - sałatki z dzikiego czosnku, sera zwijanego w warkoczyki, pity ze szpinakiem i twarogiem oraz gulaszu z kozicy górskiej. Do picia podaje się wino ze słynnego monasteru Tvrdos albo kwaśne mleko. Na kolejnym postoju Robert ma okazję spróbować dań rybnych. Tym razem piknik rozpoczyna się od kieliszka rakii. Potem jest zupa rybna gotowana w kociołku oraz smażone ryby. Złowione w Drinie pstrągi oraz płocie, panierowane w mące, są smażone w oleju nad żywym ogniem w specjalnym naczyniu, zwanym taniraca. Podczas rejsu mistrz kuchni przyrządza danie odcinka - wątróbkę jagnięcą z serbską sałatką. W dalszej części wycieczki prowadzący ma okazję spróbować specjałów z miasta Visegrad: półmisek wędlin i serów, panierowanych papryk nadziewanych serem i młodej wołowiny w pikantnym sosie.
Twórcy (pokaż wszystkich)
- 
        
        Robert Makłowicz
        gospodarz
     
Zobacz także
- Makłowicz w podróży: Podróż 45. Kuba - Droga do Santiago - magazyn kulinarny - dziś, 4 listopada 17:45
 - Makłowicz w podróży: Mołdawia - Multikulti - magazyn kulinarny - dziś, 4 listopada 19:45 i 1 późniejsza emisja
 - Makłowicz w podróży: Podróż 45. Kuba - Tropem Hemingwaya - magazyn kulinarny - środa, 5 listopada 17:45
 - Makłowicz w podróży: Podróż 5. Środkowa Dalmacja - słodka Cetina - magazyn kulinarny - środa, 5 listopada 19:45 i 1 późniejsza emisja
 - Makłowicz w podróży: Podróż 45. Kuba - Szlak bojowy - magazyn kulinarny - czwartek, 6 listopada 17:45
 - Makłowicz w podróży: Podróż 19. Macedonia - Jezioro Ochrydzkie - magazyn kulinarny - czwartek, 6 listopada 18:15 i 1 późniejsza emisja
 - Makłowicz w podróży: Podróż 5. Środkowa Dalmacja - Hvar - magazyn kulinarny - czwartek, 6 listopada 19:45 i 1 późniejsza emisja
 - Makłowicz w podróży: Podróż 45. Kuba - Plażowa - magazyn kulinarny - piątek, 7 listopada 17:45
 - Makłowicz w podróży: Podróż 5. Środkowa Dalmacja - Split - magazyn kulinarny - piątek, 7 listopada 19:45 i 1 późniejsza emisja
 - Makłowicz w podróży: Podróż 46. Węgry - Budapeszt - jubileuszowy - magazyn kulinarny - sobota, 8 listopada 17:45
 
