Makłowicz w podróży: Bośnia i Hercegowina - Nad Sutjeską i Driną
W skrócie: | Robert odwiedza Park Narodowy Sutjeska na granicy Bośni z Hercegowiną i Czarnogórą. Górskie lasy dostarczają dzikiego czosnku do sałatek i mięsa kozic. Do picia podaje się tu wino z monasteru Tvrdos. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
sobota, 7 czerwca za 13 dni |
6:20 | TVP HD |
Opis
Program skierowany do widzów, którzy lubią poznawać nowe miejsca i kraje poprzez ich tradycje kulinarne, specjały charakterystyczne dla danego regionu, typowe potrawy i napoje. Autorzy proponują przy okazji zapoznanie się z historią odwiedzanych regionów, a także najbardziej charakterystycznymi dla nich miejscami i zabytkami. Nie zabraknie oczywiście potraw przyrządzanych przez Roberta Makłowicza w nietypowym otoczeniu. Wcześniej jednak prowadzący odwiedza lokalne sklepy lub targi, by zaopatrzyć się w niezbędne produkty.
Robert odwiedza Park Narodowy Sutjeska na granicy Bośni z Hercegowiną i Czarnogórą. Górskie lasy dostarczają dzikiego czosnku do sałatek i mięsa kozic, które wykorzystuje się do przygotowania miejscowych dań - sałatki z dzikiego czosnku, sera zwijanego w warkoczyki, pity ze szpinakiem i twarogiem oraz gulaszu z kozicy górskiej. Do picia podaje się wino ze słynnego monasteru Tvrdos albo kwaśne mleko. Na kolejnym postoju Robert ma okazję spróbować dań rybnych. Tym razem piknik rozpoczyna się od kieliszka rakii. Potem jest zupa rybna gotowana w kociołku oraz smażone ryby. Złowione w Drinie pstrągi oraz płocie, panierowane w mące, są smażone w oleju nad żywym ogniem w specjalnym naczyniu, zwanym taniraca. Podczas rejsu mistrz kuchni przyrządza danie odcinka - wątróbkę jagnięcą z serbską sałatką. W dalszej części wycieczki prowadzący ma okazję spróbować specjałów z miasta Visegrad: półmisek wędlin i serów, panierowanych papryk nadziewanych serem i młodej wołowiny w pikantnym sosie.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Robert Makłowicz gospodarz
Zobacz także
- Makłowicz w podróży: Podróż 35. Tunezja - Monastyr - magazyn kulinarny - poniedziałek, 26 maja 10:05
- Makłowicz w podróży: Podróż 21. Austria i Szwajcaria - Dolina Paznaun - magazyn kulinarny - poniedziałek, 26 maja 15:15
- Makłowicz w podróży: Podróż 7. Izrael - śladami Biblii - magazyn kulinarny - poniedziałek, 26 maja 16:45
- Makłowicz w podróży: Podróż 35. Tunezja - Mahdia - magazyn kulinarny - poniedziałek, 26 maja 19:45 i 1 późniejsza emisja
- Makłowicz w podróży: Podróż 20. Indie - Pociąg do jogi - magazyn kulinarny - wtorek, 27 maja 15:05
- Makłowicz w podróży: Podróż 7. Izrael - Magia Lewantu - magazyn kulinarny - wtorek, 27 maja 16:45
- Makłowicz w podróży: Podróż 35. Tunezja - Kerkennach i Sfax - magazyn kulinarny - wtorek, 27 maja 19:45 i 1 późniejsza emisja
- Makłowicz w podróży: Podróż 20. Indie - Trivandrum - magazyn kulinarny - środa, 28 maja 15:00
- Makłowicz w podróży: Podróż 7. Izrael - Tel Awiw - magazyn kulinarny - środa, 28 maja 16:45
- Makłowicz w podróży: Podróż 36. Korfu - Wyspa homerycka - magazyn kulinarny - środa, 28 maja 19:45 i 1 późniejsza emisja