Makłowicz w podróży: Podróż 26. Włochy - Piemont. Alba
| W skrócie: | Alba i region Langhe są sławne dzięki białym truflom i winu Barolo. Robert Makłowicz proponuje risotto al Barolo, do którego dodatkiem są białe trufle. Na deser krem czekoladowo- orzechowy. |
|---|
Oglądaj w telewizji
| Data | Godzina | Stacja |
| nie znaleziono żadnej emisji | ||
Opis
Program skierowany do widzów, którzy lubią poznawać nowe miejsca i kraje poprzez ich tradycje kulinarne, specjały charakterystyczne dla danego regionu, typowe potrawy i napoje. Autorzy proponują przy okazji zapoznanie się z historią odwiedzanych regionów, a także najbardziej charakterystycznymi dla nich miejscami i zabytkami. Nie zabraknie oczywiście potraw przyrządzanych przez Roberta Makłowicza w nietypowym otoczeniu. Wcześniej jednak prowadzący odwiedza lokalne sklepy lub targi, by zaopatrzyć się w niezbędne produkty.
Alba i region Langhe są sławne na całym świecie dzięki białym truflom i czerwonemu winu Barolo, które jest tłoczone ze szczepu nebbiolo. Robert Makłowicz przybył specjalnie na oficjalne otwarcie sezonu truflowego. W wielkim namiocie w centrum Alby spotykają się wtedy trifulau, czyli poszukiwacze trufli i miłośnicy tych podziemnych grzybów, aby pod okiem sędziów-ekspertów zawierać truflowe transakcje, często bardzo kosztowne, ale zawsze bardzo aromatyczne. Dodatkiem do głównego dania odcinka, którym jest risotto al Barolo, są naturalnie białe trufle. Dalsza część podróży prowadzi szlakiem wina Barolo, a na deser mamy, wymyślony w okolicach Alby, słynny krem czekoladowo-orzechowy.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Robert Makłowicz
gospodarz
Zobacz także
- Makłowicz w podróży: Podróż 12. Armenia - Wokół Erywania - magazyn kulinarny - dziś, 17 grudnia 10:05
- Makłowicz w podróży: Chorwacja - Peljeac i Konavle - magazyn kulinarny - dziś, 17 grudnia 15:55 i 1 późniejsza emisja
- Makłowicz w podróży: Sardynia - Costa Smeralda - magazyn kulinarny - dziś, 17 grudnia 16:30 i 1 późniejsza emisja
- Makłowicz w podróży: Podróż 1. Trentino - Alto Adige. Skarby południowego Tyrolu - magazyn kulinarny - dziś, 17 grudnia 17:45
- Makłowicz w podróży: Podróż 12. Armenia - Północ - magazyn kulinarny - dziś, 17 grudnia 19:45 i 1 późniejsza emisja
- Makłowicz w podróży: Węgry - Budapeszt - jubileuszowy - magazyn kulinarny - czwartek, 18 grudnia 16:00 i 1 późniejsza emisja
- Makłowicz w podróży: Węgry - Zakole Dunaju - magazyn kulinarny - czwartek, 18 grudnia 16:30 i 1 późniejsza emisja
- Makłowicz w podróży: Podróż 1. Trentino - Alto Adige. Alpejska Górna Adyga - magazyn kulinarny - czwartek, 18 grudnia 17:45
- Makłowicz w podróży: Podróż 33. Zanzibar - Wyspa przypraw - magazyn kulinarny - czwartek, 18 grudnia 18:15 i 1 późniejsza emisja
- Makłowicz w podróży: Podróż 12. Armenia - Południe - magazyn kulinarny - czwartek, 18 grudnia 19:45 i 1 późniejsza emisja
