Makłowicz w podróży: Bośnia i Hercegowina - Trebinje
W skrócie: | Kucharz z Krakowa odwiedza Trebinje leżące w Republice Serbskiej. Spróbuje trzech rodzajów pity prosto z pieca. Przyrządzi pstrąga w mące kukurydzianej w sosie na bazie białego wina. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
niedziela, 1 czerwca dziś |
6:55 | TVP HD |
Opis
Program skierowany do widzów, którzy lubią poznawać nowe miejsca i kraje poprzez ich tradycje kulinarne, specjały charakterystyczne dla danego regionu, typowe potrawy i napoje. Autorzy proponują przy okazji zapoznanie się z historią odwiedzanych regionów, a także najbardziej charakterystycznymi dla nich miejscami i zabytkami. Nie zabraknie oczywiście potraw przyrządzanych przez Roberta Makłowicza w nietypowym otoczeniu. Wcześniej jednak prowadzący odwiedza lokalne sklepy lub targi, by zaopatrzyć się w niezbędne produkty.
Kucharz z Krakowa odwiedza Trebinje leżące w Republice Serbskiej. Kulinarną wizytówką miasta, obok kawiarni, są piekarnie, gdzie Robert spróbuje trzech rodzajów pity prosto z pieca. Jest to ciasto strudlowe, czyli filo, o różnych kształtach i nadzieniach. Burek nadziewany jest wyłącznie mięsem, zeljanica zaś ma nadzienie szpinakowe. Na targu można kupić produkty wytwarzane w okolicznych gospodarstwach - oliwę, ser kripavac z mleka krowiego i koziego, szynkę z kozy i warzywa: szpinak, buraki, groszek, a nawet pokrzywy na zupę. Stoisko z serami zachwyca mnogością gatunków. Robert próbuje ser ze skórzanego worka, który można spotkać tylko w Hercegowinie. Kucharz odwiedza również niewielkie miejscowości leżące niedaleko miasta. W Mosko jest gościem restauracji Konak, gdzie spróbuje pieczonego jagnięcia i cielęciny z ziemniakami. Przed nim również zestaw miejscowych przekąsek: placek z serem kripavac, utipci, czyli pączki na słono i mamałyga z serem. Danie odcinka Robert gotuje nad brzegiem rzeki, obok koła łopatkowego. Jest to pstrąg w mące kukurydzianej z grochem poljak, w sosie na bazie białego wina. W nieodległym Klobuku odnajduje winnicę cesarską, która w czasach Austro-Węgier produkowała z białych gron odmiany wina żilawka, wysyłanego później na wiedeński dwór. O jakości tego wina przesądza tutejsza gleba - wulkaniczny tuf. Degustacja odbywa się w winotece Vukoje. Do wina podano miejscowe danie: risotto z kapustą ratan i koźlęciną.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Robert Makłowicz gospodarz
Zobacz także
- Makłowicz w podróży: Podróż 36. Korfu - Kerkyra - magazyn kulinarny - poniedziałek, 2 czerwca 10:10
- Makłowicz w podróży: Podróż 22. Irlandia Północna - Belfast - magazyn kulinarny - poniedziałek, 2 czerwca 13:15
- Makłowicz w podróży: Podróż 8. Portugalia - Porto - magazyn kulinarny - poniedziałek, 2 czerwca 16:45
- Makłowicz w podróży: Podróż 37. Norwegia - Jej fiordowska mość - magazyn kulinarny - poniedziałek, 2 czerwca 19:45 i 1 późniejsza emisja
- Makłowicz w podróży: Podróż 22. Irlandia Północna - Kierunek Atlantyk - magazyn kulinarny - wtorek, 3 czerwca 13:15
- Makłowicz w podróży: Podróż 9. Islandia - Wyspa gejzerów - magazyn kulinarny - wtorek, 3 czerwca 16:45
- Makłowicz w podróży: Podróż 37. Norwegia - Rybobranie - magazyn kulinarny - wtorek, 3 czerwca 19:45 i 1 późniejsza emisja
- Makłowicz w podróży: Podróż 22. Irlandia Północna - Tropem legend - magazyn kulinarny - środa, 4 czerwca 13:15
- Makłowicz w podróży: Podróż 9. Islandia "... i Polacy" - magazyn kulinarny - środa, 4 czerwca 16:45
- Makłowicz w podróży: Podróż 37. Norwegia - Na wsi - magazyn kulinarny - środa, 4 czerwca 19:45 i 1 późniejsza emisja