Makłowicz w podróży: Podróż 26. Włochy: Piemont - Blaski Turynu
| W skrócie: | Robert Makłowicz w Turynie, w zabytkowej Caffe Fiorio, opowiada historię pałeczek grissini. W sklepie z makaronami własnej produkcji kupuje pappardelle, które przygotowuje z grzybami. |
|---|
Oglądaj w telewizji
| Data | Godzina | Stacja |
| nie znaleziono żadnej emisji | ||
Opis
Program skierowany do widzów, którzy lubią poznawać nowe miejsca i kraje poprzez ich tradycje kulinarne, specjały charakterystyczne dla danego regionu, typowe potrawy i napoje. Autorzy proponują przy okazji zapoznanie się z historią odwiedzanych regionów, a także najbardziej charakterystycznymi dla nich miejscami i zabytkami. Nie zabraknie oczywiście potraw przyrządzanych przez Roberta Makłowicza w nietypowym otoczeniu. Wcześniej jednak prowadzący odwiedza lokalne sklepy lub targi, by zaopatrzyć się w niezbędne produkty.
Popularny kucharz jedzie tym razem do Turynu. Ze szczytu Mole Antonelliana podziwia panoramę miasta. Później udaje się do zabytkowej kawiarni Caffe Fiorio. Tu opowiada historię grissini - pałeczek chlebowych, które upieczono po raz pierwszy w 1679 roku dla księcia Wiktora Amadeusza II, późniejszego króla. W Pastificio Defilippis, tradycyjnym sklepie z makaronami własnej produkcji, Makłowicz kupuje pappardelle, które przygotuje z grzybami na skrzyżowaniu Via Gramschi i Via Lagrange. Kucharz odwiedza jeszcze słynne muzeum motoryzacji oraz delikatesy Eataly. Hala sklepowa jest tak wielka, że można tu jeździć na rowerze. W sąsiedniej sali warto obejrzeć portrety włoskich bohaterów narodowych i ich ulubione dania z przepisami.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Robert Makłowicz
gospodarz
Zobacz także
- Makłowicz w podróży: Węgry - Zakole Dunaju - magazyn kulinarny - dziś, 16 grudnia 15:55 i 2 późniejsze emisje
- Makłowicz w podróży: Węgry. Budapeszt - dwa brzegi - magazyn kulinarny - dziś, 16 grudnia 16:30 i 2 późniejsze emisje
- Makłowicz w podróży: Filipiny - Cuda natury - magazyn kulinarny - dziś, 16 grudnia 17:45
- Makłowicz w podróży: Podróż 12. Armenia - Wokół Erywania - magazyn kulinarny - dziś, 16 grudnia 19:45 i 1 późniejsza emisja
- Makłowicz w podróży: Chorwacja - Peljeac i Konavle - magazyn kulinarny - środa, 17 grudnia 15:55 i 1 późniejsza emisja
- Makłowicz w podróży: Sardynia - Costa Smeralda - magazyn kulinarny - środa, 17 grudnia 16:30 i 1 późniejsza emisja
- Makłowicz w podróży: Podróż 1. Trentino - Alto Adige. Skarby południowego Tyrolu - magazyn kulinarny - środa, 17 grudnia 17:45
- Makłowicz w podróży: Podróż 12. Armenia - Północ - magazyn kulinarny - środa, 17 grudnia 19:45 i 1 późniejsza emisja
- Makłowicz w podróży: Węgry - Budapeszt - jubileuszowy - magazyn kulinarny - czwartek, 18 grudnia 16:00 i 1 późniejsza emisja
- Makłowicz w podróży: Podróż 1. Trentino - Alto Adige. Alpejska Górna Adyga - magazyn kulinarny - czwartek, 18 grudnia 17:45
