x
Ewa gotuje (443)

Ewa gotuje (443)

magazyn kulinarny Polska 2022   od 7 lat
W skrócie:Na początek Ewa przygotuje ceviche. Do wykonania tej przekąski niezbędna jest świeża ryba, która trafia na stół tuż po złowieniu. Kolejną zaproponowaną potrawą jest polędwica solona.

Oglądaj w telewizji

Data Godzina Stacja
wtorek, 14 maja
za 10 dni
3:15 Polsat 2 (z napisami)

Opis

Miss Polski z 1992 roku, Ewa Wachowicz, pokazuje, jak gotować zgodnie z najnowszymi trendami kulinarnymi, zachowując jednocześnie polską tradycję. Gospodyni programu przygotowuje potrawy w swojej prywatnej kuchni.

Na początek Ewa przygotuje przystawkę z surowej ryby na zimno, która jest ogromnie popularna w całej Ameryce Południowej, czyli ceviche. Do wykonania tej orzeźwiającej przekąski niezbędna jest superświeża ryba, która trafia na stół tuż po złowieniu. Z tego powodu w okolicach Babiej Góry, gdzie prezenterka przygotowuje ten latynoski przysmak, wykorzysta do przepisu miejscowego pstrąga, pochodzącego z okolicznych stawów hodowlanych. Kolejną zaproponowaną przez Ewę potrawą, również egzotyczną, jest jedno z najbardziej znanych dań peruwiańskich, czyli - lomo saltado - polędwica solona. Pochodzi ono z tradycyjnej kuchni chińskiej i u podnóża Andów nazywa się chifa.

Zobacz także