W kotle historii: Zieleńce i szpinak. Co jadał książę Pepi?
W skrócie: | Łukasz Modelski przybliża kulinarne ciekawostki z dawnych lat. Każdy odcinek poświęcony jest innej dacie. Historyk sztuki i kultury średniowiecza przedstawi przepisy m.in. mistrzów kuchni w Wersalu. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
poniedziałek, 18 sierpnia za 11 dni |
8:25 | TVP Historia |
poniedziałek, 18 sierpnia za 11 dni |
8:35 | TVP Historia 2 |
Opis
Wraz z Łukaszem Modelskim widzowie przeniosą się w przeszłość, by poznać kulinarne smaki dawnych lat. Każdy odcinek poświęcony jest innej ważnej historycznie dacie. Prowadzący, historyk sztuki i kultury średniowiecza, przedstawi ciekawe przepisy, po które sięgał m.in. kucharz króla Stanisława Augusta Poniatowskiego czy mistrzowie w Wersalu. Nie zabraknie też receptur z kuchni polowych z czasów bitwy warszawskiej.
27 kwietnia 1792 roku w Petersburgu utworzono konfederację skierowaną przeciwko Konstytucji 3 maja. Oficjalnie ogłoszono ją 19 maja 1792 roku w Targowicy. Dzień wcześniej granice Polski przekroczyła armia rosyjska licząca blisko 100 tysięcy żołnierzy, uzasadniając swój ruch potrzebą ochrony wolności i wsparcia sąsiedzkiego. Wybuchła wojna w obronie konstytucji. Do ważnej bitwy doszło 18 czerwca pod Zieleńcami. Dowodził książę Józef Poniatowski, zwany Pepim, przy udziale Tadeusza Kościuszki. Po tym zwycięstwie król Stanisław August Poniatowski po raz pierwszy odznaczył żołnierzy orderem "Virtuti Militari". Pierwszym nagrodzonym został książę Józef Poniatowski. Król, doceniając sukces, napisał do swojego bratanka, że to pierwsza od czasów Jana III zwycięska bitwa Polaków, w której nie korzystano z zewnętrznej pomocy. Jednak pomimo zaproszenia król nie odwiedził obozu zwycięzców, tłumacząc swoją decyzję troską o wygodę i posiłki, które w obozowych warunkach były bardzo skromne.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Łukasz Modelski gospodarz
Zobacz także
- W kotle historii: Monachijskie menu Radia Wolna Europa - magazyn kulinarny - piątek, 8 sierpnia 8:20 i 1 późniejsza emisja
- W kotle historii: Szołdra i drugi hołd pruski - magazyn kulinarny - poniedziałek, 11 sierpnia 8:30 i 1 późniejsza emisja
- W kotle historii: Bitwa pod Kłuszynem. Suchy prowiant do Moskwy - magazyn kulinarny - wtorek, 12 sierpnia 8:25 i 1 późniejsza emisja
- W kotle historii: Mazurek. I proszę wstać - magazyn kulinarny - środa, 13 sierpnia 8:20 i 1 późniejsza emisja
- W kotle historii: Gębą i ręką. Polski sobór w Konstancji - magazyn kulinarny - czwartek, 14 sierpnia 8:20 i 1 późniejsza emisja
- W kotle historii: Przy pełnych zwycięstwo. Stół i pole bitwy - magazyn kulinarny - wtorek, 19 sierpnia 8:20 i 1 późniejsza emisja
- W kotle historii: Druccy-Lubeccy. Porozmawiajmy o polskich winach - magazyn kulinarny - środa, 20 sierpnia 8:35 i 1 późniejsza emisja