W kotle historii: Zieleńce i szpinak. Co jadał książę Pepi?

W kotle historii: Zieleńce i szpinak. Co jadał książę Pepi?

magazyn kulinarny Polska 2020-2024   od 12 lat
W skrócie:Łukasz Modelski przybliża kulinarne ciekawostki z dawnych lat. Każdy odcinek poświęcony jest innej dacie. Historyk sztuki i kultury średniowiecza przedstawi przepisy m.in. mistrzów kuchni w Wersalu.

Oglądaj w telewizji

Data Godzina Stacja
poniedziałek, 18 sierpnia
za 11 dni
8:25 TVP Historia
poniedziałek, 18 sierpnia
za 11 dni
8:35 TVP Historia 2

Opis

Wraz z Łukaszem Modelskim widzowie przeniosą się w przeszłość, by poznać kulinarne smaki dawnych lat. Każdy odcinek poświęcony jest innej ważnej historycznie dacie. Prowadzący, historyk sztuki i kultury średniowiecza, przedstawi ciekawe przepisy, po które sięgał m.in. kucharz króla Stanisława Augusta Poniatowskiego czy mistrzowie w Wersalu. Nie zabraknie też receptur z kuchni polowych z czasów bitwy warszawskiej.

27 kwietnia 1792 roku w Petersburgu utworzono konfederację skierowaną przeciwko Konstytucji 3 maja. Oficjalnie ogłoszono ją 19 maja 1792 roku w Targowicy. Dzień wcześniej granice Polski przekroczyła armia rosyjska licząca blisko 100 tysięcy żołnierzy, uzasadniając swój ruch potrzebą ochrony wolności i wsparcia sąsiedzkiego. Wybuchła wojna w obronie konstytucji. Do ważnej bitwy doszło 18 czerwca pod Zieleńcami. Dowodził książę Józef Poniatowski, zwany Pepim, przy udziale Tadeusza Kościuszki. Po tym zwycięstwie król Stanisław August Poniatowski po raz pierwszy odznaczył żołnierzy orderem "Virtuti Militari". Pierwszym nagrodzonym został książę Józef Poniatowski. Król, doceniając sukces, napisał do swojego bratanka, że to pierwsza od czasów Jana III zwycięska bitwa Polaków, w której nie korzystano z zewnętrznej pomocy. Jednak pomimo zaproszenia król nie odwiedził obozu zwycięzców, tłumacząc swoją decyzję troską o wygodę i posiłki, które w obozowych warunkach były bardzo skromne.

Zobacz także