W kotle historii: Druccy-Lubeccy. Porozmawiajmy o polskich winach
W skrócie: | Łukasz Modelski przybliża kulinarne ciekawostki z dawnych lat. Każdy odcinek poświęcony jest innej dacie. Historyk sztuki i kultury średniowiecza przedstawi przepisy m.in. mistrzów kuchni w Wersalu. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
środa, 20 sierpnia za 11 dni |
8:35 | TVP Historia |
środa, 20 sierpnia za 11 dni |
8:45 | TVP Historia 2 |
Opis
Wraz z Łukaszem Modelskim widzowie przeniosą się w przeszłość, by poznać kulinarne smaki dawnych lat. Każdy odcinek poświęcony jest innej ważnej historycznie dacie. Prowadzący, historyk sztuki i kultury średniowiecza, przedstawi ciekawe przepisy, po które sięgał m.in. kucharz króla Stanisława Augusta Poniatowskiego czy mistrzowie w Wersalu. Nie zabraknie też receptur z kuchni polowych z czasów bitwy warszawskiej.
We wrześniu 1828 roku w warszawskiej winnicy rządowej butelkowano pierwsze polskie wina. Projekt ten zainicjował minister skarbu Królestwa Polskiego, Franciszek Ksawery Drucki-Lubecki, który odegrał znaczącą rolę w historii Polski. W grudniu 1830 roku wraz z posłem Janem Jezierskim przedłożył carowi Mikołajowi I petycję, w której wzywano do respektowania konstytucji Królestwa oraz wycofania wojsk rosyjskich. Jako minister skarbu Drucki-Lubecki znacząco zreformował finanse Królestwa Polskiego, choć jego rygorystyczne podejście do ściągania zaległych podatków nie przysparzało mu sympatii społecznej. Angażował się również w rozwój gospodarczy kraju, inicjując budowę Kanału Augustowskiego, modernizując przemysł w Zagłębiu Dąbrowskim i Staropolskim, a także przyczyniając się do rozwoju włókiennictwa w Łodzi. Z jego inicjatywy powstał Bank Polski oraz Towarzystwo Kredytowe Ziemskie, które wspierały rozwój rolnictwa. Jego wkład obejmował także propagowanie uprawy winorośli w Polsce, co realizował wspólnie z ministrem spraw wewnętrznych i policji, Tadeuszem hr. Mostowskim. Pierwsze polskie wina wytłoczono z winogron białych i czerwonych, sprowadzonych znad Mozeli.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Łukasz Modelski gospodarz
Zobacz także
- W kotle historii: Szołdra i drugi hołd pruski - magazyn kulinarny - poniedziałek, 11 sierpnia 8:30 i 1 późniejsza emisja
- W kotle historii: Bitwa pod Kłuszynem. Suchy prowiant do Moskwy - magazyn kulinarny - wtorek, 12 sierpnia 8:20 i 1 późniejsza emisja
- W kotle historii: Mazurek. I proszę wstać - magazyn kulinarny - środa, 13 sierpnia 8:20 i 1 późniejsza emisja
- W kotle historii: Gębą i ręką. Polski sobór w Konstancji - magazyn kulinarny - czwartek, 14 sierpnia 8:20 i 1 późniejsza emisja
- W kotle historii: Zieleńce i szpinak. Co jadał książę Pepi? - magazyn kulinarny - poniedziałek, 18 sierpnia 8:25 i 1 późniejsza emisja
- W kotle historii: Przy pełnych zwycięstwo. Stół i pole bitwy - magazyn kulinarny - wtorek, 19 sierpnia 8:20 i 1 późniejsza emisja
- W kotle historii: Jaja na Wembley. Żołądki pod specjalnym nadzorem - magazyn kulinarny - czwartek, 21 sierpnia 8:20 i 1 późniejsza emisja
- W kotle historii: Przemysł, strajk i baseball - magazyn kulinarny - piątek, 22 sierpnia 8:25 i 1 późniejsza emisja