W kotle historii: Szołdra i drugi hołd pruski
W skrócie: | W 1569 r. książę pruski przybył do Lublina, aby złożyć hołd lenny Zygmuntowi II Augustowi. Wydarzenie przyciągnęło wielu dostojników. Jan Kochanowski opisał je w utworze "Proporzec albo hołd pruski". |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
poniedziałek, 11 sierpnia za 8 dni |
8:30 | TVP Historia |
poniedziałek, 11 sierpnia za 8 dni |
8:35 | TVP Historia 2 |
Opis
Wraz z Łukaszem Modelskim widzowie przeniosą się w przeszłość, by poznać kulinarne smaki dawnych lat. Każdy odcinek poświęcony jest innej ważnej historycznie dacie. Prowadzący, historyk sztuki i kultury średniowiecza, przedstawi ciekawe przepisy, po które sięgał m.in. kucharz króla Stanisława Augusta Poniatowskiego czy mistrzowie w Wersalu. Nie zabraknie też receptur z kuchni polowych z czasów bitwy warszawskiej.
W lipcu 1569 roku książę pruski Albrecht II Fryderyk Hohenzollern przybył do Lublina, aby złożyć hołd lenny królowi Zygmuntowi II Augustowi. Ceremonia odbyła się 19 lipca na zamku królewskim i miała uroczysty charakter. Na placu Litewskim przygotowano tron, na którym zasiadł król, ubrany w bogate szaty, z koroną na głowie oraz berłem i złotym jabłkiem w rękach. Wydarzenie przyciągnęło wielu dostojników, zarówno duchownych, jak i świeckich, a także licznych mieszkańców Lublina. Ceremonia wzorowana była na podobnym wydarzeniu z 1525 roku w Krakowie. Książę Albrecht, klęcząc z chorągwią, złożył przysięgę wierności. Jan Kochanowski opisał to wydarzenie w utworze "Proporzec albo Hołd Pruski", który prawdopodobnie ukazał się w 1569 roku, choć dotychczas nie odnaleziono jego ówczesnego wydania. Zachowała się jednak edycja z 1587 roku. Trzy lata wcześniej wydano zbiór "Fraszki, Księgi trzecie", gdzie jedna z fraszek wspominała o kulinariach, takich jak szołdra i śliwki.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Łukasz Modelski gospodarz
Zobacz także
- W kotle historii: Polski wynalazca i hiszpańska kuchnia. Zamach na Alfonsa XIII - magazyn kulinarny - poniedziałek, 4 sierpnia 8:50 i 1 późniejsza emisja
- W kotle historii: Zwycięstwo na Zatoce Świeżej. Kuchnia krzyżackiego Królewca - magazyn kulinarny - wtorek, 5 sierpnia 8:20 i 1 późniejsza emisja
- W kotle historii: Barszcz polski, barszcz ukraiński. Wokół unii hadziackiej - magazyn kulinarny - środa, 6 sierpnia 8:20 i 1 późniejsza emisja
- W kotle historii: Bogaty stół Piastów. Kuchnia zjazdu w Gąsawie - magazyn kulinarny - czwartek, 7 sierpnia 8:20 i 1 późniejsza emisja
- W kotle historii: Monachijskie menu Radia Wolna Europa - magazyn kulinarny - piątek, 8 sierpnia 8:30 i 1 późniejsza emisja
- W kotle historii: Bitwa pod Kłuszynem. Suchy prowiant do Moskwy - magazyn kulinarny - wtorek, 12 sierpnia 8:25 i 1 późniejsza emisja
- W kotle historii: Mazurek. I proszę wstać - magazyn kulinarny - środa, 13 sierpnia 8:20 i 1 późniejsza emisja
- W kotle historii: Gębą i ręką. Polski sobór w Konstancji - magazyn kulinarny - czwartek, 14 sierpnia 8:20 i 1 późniejsza emisja