W kotle historii: Gębą i ręką. Polski sobór w Konstancji
W skrócie: | Łukasz Modelski przybliża kulinarne ciekawostki z dawnych lat. Każdy odcinek poświęcony jest innej dacie. Historyk sztuki i kultury średniowiecza przedstawi przepisy m.in. mistrzów kuchni w Wersalu. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
czwartek, 14 sierpnia za 11 dni |
8:20 | TVP Historia |
czwartek, 14 sierpnia za 11 dni |
8:35 | TVP Historia 2 |
Opis
Wraz z Łukaszem Modelskim widzowie przeniosą się w przeszłość, by poznać kulinarne smaki dawnych lat. Każdy odcinek poświęcony jest innej ważnej historycznie dacie. Prowadzący, historyk sztuki i kultury średniowiecza, przedstawi ciekawe przepisy, po które sięgał m.in. kucharz króla Stanisława Augusta Poniatowskiego czy mistrzowie w Wersalu. Nie zabraknie też receptur z kuchni polowych z czasów bitwy warszawskiej.
16 listopada 1414 roku w Konstancji rozpoczął się sobór powszechny Kościoła katolickiego, trwający do 1418 roku, którego celem było zakończenie wielkiej schizmy zachodniej. Był to największy zjazd tego rodzaju w średniowiecznej Europie. W obradach brała udział delegacja z Polski, licząca prawie dwieście osób, na czele której stali arcybiskup gnieźnieński Mikołaj Trąba, rycerz Zawisza Czarny z Garbowa oraz rektor Akademii Krakowskiej, prawnik Paweł Włodkowic. Włodkowic aktywnie uczestniczył w obradach, broniąc polskich interesów przeciwko Krzyżakom. Zawisza Czarny, uczestnik bitwy pod Grunwaldem, również zabrał głos, broniąc dobrego imienia króla Władysława Jagiełły. Udało mu się uzyskać od papieża Marcina V potępienie paszkwilu na Polskę, który został napisany przez zakonnika Jana Falkenberga na polecenie Krzyżaków. Zawisza stanowczo zadeklarował, że będzie bronił króla Polski zarówno słowem, jak i czynem.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Łukasz Modelski gospodarz
Zobacz także
- W kotle historii: Polski wynalazca i hiszpańska kuchnia. Zamach na Alfonsa XIII - magazyn kulinarny - poniedziałek, 4 sierpnia 8:50 i 1 późniejsza emisja
- W kotle historii: Zwycięstwo na Zatoce Świeżej. Kuchnia krzyżackiego Królewca - magazyn kulinarny - wtorek, 5 sierpnia 8:20 i 1 późniejsza emisja
- W kotle historii: Barszcz polski, barszcz ukraiński. Wokół unii hadziackiej - magazyn kulinarny - środa, 6 sierpnia 8:20 i 1 późniejsza emisja
- W kotle historii: Bogaty stół Piastów. Kuchnia zjazdu w Gąsawie - magazyn kulinarny - czwartek, 7 sierpnia 8:20 i 1 późniejsza emisja
- W kotle historii: Monachijskie menu Radia Wolna Europa - magazyn kulinarny - piątek, 8 sierpnia 8:30 i 1 późniejsza emisja
- W kotle historii: Szołdra i drugi hołd pruski - magazyn kulinarny - poniedziałek, 11 sierpnia 8:30 i 1 późniejsza emisja
- W kotle historii: Bitwa pod Kłuszynem. Suchy prowiant do Moskwy - magazyn kulinarny - wtorek, 12 sierpnia 8:25 i 1 późniejsza emisja
- W kotle historii: Mazurek. I proszę wstać - magazyn kulinarny - środa, 13 sierpnia 8:20 i 1 późniejsza emisja