W kotle historii: Przy pełnych zwycięstwo. Stół i pole bitwy
W skrócie: | W 1674 roku ukazał się zbiór dzieł Wespazjana Kochowskiego "Niepróżnujące próżnowanie". Twórca w swojej poezji motywował rodaków do walki, chwalił życie na wsi i wyrażał wdzięczność niebiosom. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
wtorek, 19 sierpnia za 10 dni |
8:20 | TVP Historia |
wtorek, 19 sierpnia za 10 dni |
8:30 | TVP Historia 2 |
Opis
Wraz z Łukaszem Modelskim widzowie przeniosą się w przeszłość, by poznać kulinarne smaki dawnych lat. Każdy odcinek poświęcony jest innej ważnej historycznie dacie. Prowadzący, historyk sztuki i kultury średniowiecza, przedstawi ciekawe przepisy, po które sięgał m.in. kucharz króla Stanisława Augusta Poniatowskiego czy mistrzowie w Wersalu. Nie zabraknie też receptur z kuchni polowych z czasów bitwy warszawskiej.
6 października 1674 roku w Krakowie ukazał się zbiór dzieł Wespazjana Kochowskiego pod tytułem "Niepróżnujące próżnowanie". Składa się on z kilkuset utworów, które są podzielone na cztery księgi liryków, jedną księgę epod oraz dwie księgi epigramatów. Kochowski w swoich utworach różnorodnie przedstawił bogactwo tematów i uczuć, a także wykorzystał rozmaite środki stylistyczne i formy wersyfikacyjne. W swojej poezji motywował rodaków do walki, chwalił życie na wsi i rodzinne strony. Dziękował również niebiosom za opiekę i w zabawny sposób ukazywał codzienne życie.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Łukasz Modelski gospodarz
Zobacz także
- W kotle historii: Szołdra i drugi hołd pruski - magazyn kulinarny - poniedziałek, 11 sierpnia 8:30 i 1 późniejsza emisja
- W kotle historii: Bitwa pod Kłuszynem. Suchy prowiant do Moskwy - magazyn kulinarny - wtorek, 12 sierpnia 8:20 i 1 późniejsza emisja
- W kotle historii: Mazurek. I proszę wstać - magazyn kulinarny - środa, 13 sierpnia 8:20 i 1 późniejsza emisja
- W kotle historii: Gębą i ręką. Polski sobór w Konstancji - magazyn kulinarny - czwartek, 14 sierpnia 8:20 i 1 późniejsza emisja
- W kotle historii: Zieleńce i szpinak. Co jadał książę Pepi? - magazyn kulinarny - poniedziałek, 18 sierpnia 8:25 i 1 późniejsza emisja
- W kotle historii: Druccy-Lubeccy. Porozmawiajmy o polskich winach - magazyn kulinarny - środa, 20 sierpnia 8:35 i 1 późniejsza emisja
- W kotle historii: Jaja na Wembley. Żołądki pod specjalnym nadzorem - magazyn kulinarny - czwartek, 21 sierpnia 8:20 i 1 późniejsza emisja