W kotle historii: Bitwa pod Kłuszynem. Suchy prowiant do Moskwy
W skrócie: | Łukasz Modelski przybliża kulinarne ciekawostki z dawnych lat. Każdy odcinek poświęcony jest innej dacie. Historyk sztuki i kultury średniowiecza przedstawi przepisy m.in. mistrzów kuchni w Wersalu. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
wtorek, 12 sierpnia za 12 dni |
8:25 | TVP Historia |
wtorek, 12 sierpnia za 12 dni |
8:35 | TVP Historia 2 |
Opis
Wraz z Łukaszem Modelskim widzowie przeniosą się w przeszłość, by poznać kulinarne smaki dawnych lat. Każdy odcinek poświęcony jest innej ważnej historycznie dacie. Prowadzący, historyk sztuki i kultury średniowiecza, przedstawi ciekawe przepisy, po które sięgał m.in. kucharz króla Stanisława Augusta Poniatowskiego czy mistrzowie w Wersalu. Nie zabraknie też receptur z kuchni polowych z czasów bitwy warszawskiej.
4 lipca 1610 roku, w trakcie wojny polsko-rosyjskiej trwającej od 1609 do 1618 roku, miało miejsce kluczowe starcie pod Kłuszynem. Polskie oddziały, liczące około 7 tysięcy żołnierzy i dowodzone przez hetmana polnego koronnego Stanisława Żółkiewskiego, zmierzyły się z znacznie liczniejszą, bo około 35-tysięczną armią moskiewską, wspieraną przez szwedzkie posiłki, którą dowodził Dymitr Szujski oraz Jakub Pontusson De la Gardie. Pomimo znacznej przewagi liczebnej przeciwnika Polakom udało się odnieść zwycięstwo, co otworzyło Żółkiewskiemu drogę do Moskwy. W wyniku klęski bojarzy obalili cara Wasyla Szujskiego, składając przysięgę wierności królewiczowi Władysławowi, synowi Zygmunta III Wazy. Bitwa pod Kłuszynem stała się jednym z najważniejszych polskich triumfów wojskowych.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Łukasz Modelski gospodarz
Zobacz także
- W kotle historii: Spieszona husaria. Zbiór potraw pod Hodowem - magazyn kulinarny - piątek, 1 sierpnia 8:35 i 1 późniejsza emisja
- W kotle historii: Polski wynalazca i hiszpańska kuchnia. Zamach na Alfonsa XIII - magazyn kulinarny - poniedziałek, 4 sierpnia 8:50 i 1 późniejsza emisja
- W kotle historii: Zwycięstwo na Zatoce Świeżej. Kuchnia krzyżackiego Królewca - magazyn kulinarny - wtorek, 5 sierpnia 8:20 i 1 późniejsza emisja
- W kotle historii: Barszcz polski, barszcz ukraiński. Wokół unii hadziackiej - magazyn kulinarny - środa, 6 sierpnia 8:20 i 1 późniejsza emisja
- W kotle historii: Bogaty stół Piastów. Kuchnia zjazdu w Gąsawie - magazyn kulinarny - czwartek, 7 sierpnia 8:20 i 1 późniejsza emisja
- W kotle historii: Monachijskie menu Radia Wolna Europa - magazyn kulinarny - piątek, 8 sierpnia 8:25 i 1 późniejsza emisja
- W kotle historii: Szołdra i drugi hołd pruski - magazyn kulinarny - poniedziałek, 11 sierpnia 8:30 i 1 późniejsza emisja
- W kotle historii: Mazurek. I proszę wstać - magazyn kulinarny - środa, 13 sierpnia 8:20 i 1 późniejsza emisja