Robert Makłowicz: Niemcy: Szlakiem rzymskich okrętów (153)
W skrócie: | Winnice i piękne miasteczka są znakiem rozpoznawczym doliny Mozeli. Prowadzący przyrządza klasyczny zylc ze smażonymi kartoflami, pieczoną gęś z ziemniaczanymi knedlami i modrą kapustą. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
wtorek, 14 października za 10 dni |
12:10 | Stopklatka |
czwartek, 16 października za 12 dni |
13:05 | Stopklatka |
Opis
Autorski cykl powszechnie znanego z telewizji i internetu, charyzmatycznego Roberta Makłowicza, który od dekad z wdziękiem, erudycją i humorem mówi o smakach, gotuje w ciekawych lokalizacjach, rozmawia z interesującymi ludźmi i opowiada historie z różnych zakątków świata. Tym razem w swoim niepowtarzalnym stylu oprowadza widzów po m.in. Tajlandii, Jordanii, Irlandii, Dalmacji, Bośni i Hercegowinie, Portugalii, Włoszech, Niemczech, Francji oraz Polsce. Każdy odcinek to opowieść o lokalnych smakach, kuchniach, rynkach i straganach. Usłyszymy historie związane z krajobrazami, architekturą, sztuką czy codziennym życiem mieszkańców, a także pospacerujemy uliczkami miast, odwiedzimy puby, winiarnie i wraz z prowadzącym przyrządzimy wyśmienite dania w naturalnych plenerach.
Winnice i piękne miasteczka są znakiem rozpoznawczym doliny Mozeli. Bujne krzewy winorośli uprawiano tam już w czasach rzymskich, a miejscowe wyborne wino trafiało do innych części Imperium. W rejonie Koblencji, czyli tam, gdzie Mozela wpada do Renu, ekipa odwiedza jedno z miast i wieś. Widzowie zobaczą m.in. zagubioną wśród lasów zabytkową osadę z ruinami średniowiecznej warowni, pięknie usytuowaną na wzgórzu. Prowadzący przyrządza klasyczny zylc ze smażonymi kartoflami, pieczoną gęś z ziemniaczanymi knedlami i modrą kapustą oraz ogólnoniemieckie danie, jakim jest zupa ziemniaczana.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Robert Makłowicz gospodarz
Zobacz także
- Robert Makłowicz: Bośnia: W górach Hercegowiny (147) - magazyn kulinarny - poniedziałek, 6 października 12:10
- Robert Makłowicz: Niemcy: Ziemniak i winorośl (151) - magazyn kulinarny - poniedziałek, 6 października 13:00 i 1 późniejsza emisja
- Robert Makłowicz: Włochy: Balsamicznym szlakiem (150) - magazyn kulinarny - wtorek, 7 października 12:10
- Robert Makłowicz: Niemcy: Nad piękną Mozelą (152) - magazyn kulinarny - wtorek, 7 października 13:05 i 1 późniejsza emisja
- Robert Makłowicz: Niemcy: Dolnosaksońskie inspiracje (154) - magazyn kulinarny - środa, 8 października 12:10
- Robert Makłowicz: Meksyk: Wśród agaw i mangrowców (118) - magazyn kulinarny - środa, 8 października 12:55 i 1 późniejsza emisja
- Robert Makłowicz: Portugalia: Madera. Kraina wiecznej wiosny (160) - magazyn kulinarny - czwartek, 9 października 13:00
- Robert Makłowicz: Francja: Alzackie przyjemności (159) - magazyn kulinarny - piątek, 10 października 13:00 i 1 późniejsza emisja
- Robert Makłowicz: Portugalia: W lasach Madery (161) - magazyn kulinarny - poniedziałek, 13 października 12:10 i 1 późniejsza emisja
- Robert Makłowicz: Portugalia: Na tarasach Madery (162) - magazyn kulinarny - poniedziałek, 13 października 13:00 i 1 późniejsza emisja