x
Makłowicz w podróży: Podróż 32. Rumunia - Wokół Braszowa

Makłowicz w podróży: Podróż 32. Rumunia - Wokół Braszowa

magazyn kulinarny   b.o.
W skrócie:Podróż po rumuńskich Karpatach kucharz z Krakowa rozpoczyna w Poiana Brasov. Makłowicz kosztuje przysmaku miejscowej kuchni - m.in. gołąbków w liściach kiszonej kapusty z mamałygą.

Oglądaj w telewizji

Data Godzina Stacja
nie znaleziono żadnej emisji

Opis

Program skierowany do widzów, którzy lubią poznawać nowe miejsca i kraje poprzez ich tradycje kulinarne, specjały charakterystyczne dla danego regionu, typowe potrawy i napoje. Autorzy proponują przy okazji zapoznanie się z historią odwiedzanych regionów, a także najbardziej charakterystycznymi dla nich miejscami i zabytkami. Nie zabraknie oczywiście potraw przyrządzanych przez Roberta Makłowicza w nietypowym otoczeniu. Wcześniej jednak prowadzący odwiedza lokalne sklepy lub targi, by zaopatrzyć się w niezbędne produkty.

Podróż po rumuńskich Karpatach kucharz z Krakowa rozpoczyna w narciarskim kurorcie Poiana Brasov. Średniowieczna starówka Braszowa zachwyca architektonicznym kunsztem. Główną atrakcją turystyczną miasta jest największa w Rumunii gotycka katedra, zwana Czarnym Kościołem. Po zwiedzeniu rynku w restauracji "Gustari" Makłowicz kosztuje przysmaku miejscowej kuchni gołąbków w liściach kiszonej kapusty z mamałygą. Odwiedza też tradycyjną rumuńską karczmę o nazwie "Sergiana", gdzie degustuje tocanitę i ciorbę, czyli gęste zupy gulaszowe. Na wzgórzu nad miastem sam przygotowuje clatite brasovene cu carne, czyli braszowskie naleśniki z nadzieniem mięsnym.