Makłowicz w podróży: Podróż 32. Rumunia - Bajkowa Transylwania
| W skrócie: | Robert Makłowicz podróżuje po Transylwanii w rumuńskich Karpatach. W Sinaia degustuje golonkę wędzoną z fasolą i pstrąga smażonego. W siedzibie hrabiego Draculi, przyrządza m.in. tocanitę. |
|---|
Oglądaj w telewizji
| Data | Godzina | Stacja |
| nie znaleziono żadnej emisji | ||
Opis
Program skierowany do widzów, którzy lubią poznawać nowe miejsca i kraje poprzez ich tradycje kulinarne, specjały charakterystyczne dla danego regionu, typowe potrawy i napoje. Autorzy proponują przy okazji zapoznanie się z historią odwiedzanych regionów, a także najbardziej charakterystycznymi dla nich miejscami i zabytkami. Nie zabraknie oczywiście potraw przyrządzanych przez Roberta Makłowicza w nietypowym otoczeniu. Wcześniej jednak prowadzący odwiedza lokalne sklepy lub targi, by zaopatrzyć się w niezbędne produkty.
Robert Makłowicz podróżuje po Transylwanii, baśniowej krainie w rumuńskich Karpatach. Pierwszym przystankiem na jego trasie jest miasto Sinaia. Tu zwiedza słynny pałac Peles i położony obok mniejszy Pelior. Kucharz odwiedza gospodę dla narciarzy, gdzie degustuje golonkę wędzoną z fasolą i pstrąga smażonego. Zagląda też do serbskiej tawerny. Podróżnik raczy się przystawkami, wędlinami i pastami serowymi. Potem przychodzi czas na danie główne, kotlety mięsne doprawione czosnkiem, cebulą i papryką. Kolejnym ważnym punktem podczas wyprawy Makłowicza jest zamek Bran, czyli siedziba słynnego hrabiego Draculi. Na jego dziedzińcu mistrz kulinarny przyrządza tocanitę z wieprzowiny gulasz w sosie octowo-estragonowym z dodatkiem czerwonego wina, podawany z mamałygą. U stóp wampirzej posiadłości rozciąga się plac targowy. Polski kucharz zatrzymuje się przy stoisku z winami i palinkami. Potem zostaje jeszcze wizyta w górskiej bacówce, gdzie wyrabia się bryndzę. Wieczorem w miejscowości Predeal Makłowicz spotyka znanego rumuńskiego szefa kuchni Stefana Berceę, który przygotowuje danie z sarniny, zapiekane w glinianych naczyniach pod przykrywką z ciasta.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Robert Makłowicz
gospodarz
Zobacz także
- Makłowicz w podróży: Podróż 12. Armenia - Erywań - magazyn kulinarny - dziś, 16 grudnia 10:05
- Makłowicz w podróży: Węgry - Zakole Dunaju - magazyn kulinarny - dziś, 16 grudnia 15:55 i 2 późniejsze emisje
- Makłowicz w podróży: Węgry. Budapeszt - dwa brzegi - magazyn kulinarny - dziś, 16 grudnia 16:30 i 2 późniejsze emisje
- Makłowicz w podróży: Filipiny - Cuda natury - magazyn kulinarny - dziś, 16 grudnia 17:45
- Makłowicz w podróży: Podróż 12. Armenia - Wokół Erywania - magazyn kulinarny - dziś, 16 grudnia 19:45 i 1 późniejsza emisja
- Makłowicz w podróży: Chorwacja - Peljeac i Konavle - magazyn kulinarny - środa, 17 grudnia 15:55 i 1 późniejsza emisja
- Makłowicz w podróży: Sardynia - Costa Smeralda - magazyn kulinarny - środa, 17 grudnia 16:30 i 1 późniejsza emisja
- Makłowicz w podróży: Podróż 1. Trentino - Alto Adige. Skarby południowego Tyrolu - magazyn kulinarny - środa, 17 grudnia 17:45
- Makłowicz w podróży: Podróż 12. Armenia - Północ - magazyn kulinarny - środa, 17 grudnia 19:45 i 1 późniejsza emisja
- Makłowicz w podróży: Węgry - Budapeszt - jubileuszowy - magazyn kulinarny - czwartek, 18 grudnia 16:00 i 1 późniejsza emisja
