Makłowicz w podróży: Podróż 32. Rumunia - Bajkowa Transylwania
W skrócie: | Robert Makłowicz podróżuje po Transylwanii w rumuńskich Karpatach. W Sinaia degustuje golonkę wędzoną z fasolą i pstrąga smażonego. W siedzibie hrabiego Draculi, przyrządza m.in. tocanitę. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
czwartek, 11 września za 6 dni |
18:15 | TVP Polonia |
piątek, 12 września za 7 dni |
7:00 | TVP Polonia |
Opis
Program skierowany do widzów, którzy lubią poznawać nowe miejsca i kraje poprzez ich tradycje kulinarne, specjały charakterystyczne dla danego regionu, typowe potrawy i napoje. Autorzy proponują przy okazji zapoznanie się z historią odwiedzanych regionów, a także najbardziej charakterystycznymi dla nich miejscami i zabytkami. Nie zabraknie oczywiście potraw przyrządzanych przez Roberta Makłowicza w nietypowym otoczeniu. Wcześniej jednak prowadzący odwiedza lokalne sklepy lub targi, by zaopatrzyć się w niezbędne produkty.
Robert Makłowicz podróżuje po Transylwanii, baśniowej krainie w rumuńskich Karpatach. Pierwszym przystankiem na jego trasie jest miasto Sinaia. Tu zwiedza słynny pałac Peles i położony obok mniejszy Pelior. Kucharz odwiedza gospodę dla narciarzy, gdzie degustuje golonkę wędzoną z fasolą i pstrąga smażonego. Zagląda też do serbskiej tawerny. Podróżnik raczy się przystawkami, wędlinami i pastami serowymi. Potem przychodzi czas na danie główne, kotlety mięsne doprawione czosnkiem, cebulą i papryką. Kolejnym ważnym punktem podczas wyprawy Makłowicza jest zamek Bran, czyli siedziba słynnego hrabiego Draculi. Na jego dziedzińcu mistrz kulinarny przyrządza tocanitę z wieprzowiny gulasz w sosie octowo-estragonowym z dodatkiem czerwonego wina, podawany z mamałygą. U stóp wampirzej posiadłości rozciąga się plac targowy. Polski kucharz zatrzymuje się przy stoisku z winami i palinkami. Potem zostaje jeszcze wizyta w górskiej bacówce, gdzie wyrabia się bryndzę. Wieczorem w miejscowości Predeal Makłowicz spotyka znanego rumuńskiego szefa kuchni Stefana Berceę, który przygotowuje danie z sarniny, zapiekane w glinianych naczyniach pod przykrywką z ciasta.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Robert Makłowicz gospodarz
Zobacz także
- Makłowicz w podróży: Podróż 19. Macedonia - Stare wino - magazyn kulinarny - dziś, 5 września 17:45
- Makłowicz w podróży: Bośnia i Hercegowina - Nad Sutjeską i Driną - magazyn kulinarny - dziś, 5 września 19:35 i 1 późniejsza emisja
- Makłowicz w podróży: Sycylia - Cukier, sól i wino - magazyn kulinarny - dziś, 5 września 20:00
- Makłowicz w podróży: Podróż 19. Macedonia - Jezioro Ochrydzkie - magazyn kulinarny - sobota, 6 września 17:45
- Makłowicz w podróży: Podróż 20. Indie - Delhi wielu kultur - magazyn kulinarny - niedziela, 7 września 17:45 i 2 późniejsze emisje
- Makłowicz w podróży: Podróż 20. Indie - Ulice Delhi - magazyn kulinarny - poniedziałek, 8 września 17:45 i 2 późniejsze emisje
- Makłowicz w podróży: Podróż 20. Indie - Z przyjaciółmi - magazyn kulinarny - wtorek, 9 września 17:45 i 2 późniejsze emisje
- Makłowicz w podróży: Podróż 21. Austria i Szwajcaria - Dolina Paznaun - magazyn kulinarny - środa, 10 września 17:45 i 2 późniejsze emisje
- Makłowicz w podróży: Podróż 20. Indie - Pociąg do jogi - magazyn kulinarny - czwartek, 11 września 17:45 i 2 późniejsze emisje
- Makłowicz w podróży: Podróż 20. Indie - Trivandrum - magazyn kulinarny - piątek, 12 września 17:45 i 2 późniejsze emisje