Makłowicz w podróży: Podróż 17. Walia - Przez góry
W skrócie: | Makłowicz gości w wiosce Ty Mawr w Walii. Na zaproszenie właściciela pensjonatu próbuje miejscowych specjałów - przegrzebków z młodym groszkiem i deserów z rabarbaru. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
niedziela, 22 czerwca za 8 dni |
11:25 | TVP Polonia |
czwartek, 26 czerwca za 12 dni |
18:15 | TVP Polonia |
piątek, 27 czerwca za 13 dni |
7:00 | TVP Polonia |
Opis
Program skierowany do widzów, którzy lubią poznawać nowe miejsca i kraje poprzez ich tradycje kulinarne, specjały charakterystyczne dla danego regionu, typowe potrawy i napoje. Autorzy proponują przy okazji zapoznanie się z historią odwiedzanych regionów, a także najbardziej charakterystycznymi dla nich miejscami i zabytkami. Nie zabraknie oczywiście potraw przyrządzanych przez Roberta Makłowicza w nietypowym otoczeniu. Wcześniej jednak prowadzący odwiedza lokalne sklepy lub targi, by zaopatrzyć się w niezbędne produkty.
Kucharz z Krakowa gości w górskiej wiosce o nazwie Ty Mawr położonej w jednej z najpiękniejszych krain Walii - Snowdonii. W osadzie znajduje się zabytkowy, liczący blisko 300 lat hotelik w stylu gregoriańskim. Na zaproszenie właściciela pensjonatu Makłowicz bierze udział w degustacji kilku miejscowych specjałów - przegrzebków z młodym groszkiem i deserów z rabarbaru w pięciu smakach. Po wizycie w hotelu Polak samodzielnie przyrządza tradycyjny walijski specjał welsh rabbit, którego głównym składnikiem wbrew nazwie jest nie królicze mięso, lecz ser. Na koniec kucharz z Krakowa przeniesie się do miasteczka Porthmadog, gdzie zwiedzi browar Purple Moose. Co ciekawe do produkcji najpopularniejszego gatunku piwa, które tam powstaje używany jest chmiel z Lubelszczyzny.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Robert Makłowicz gospodarz
Zobacz także
- Makłowicz w podróży: Sycylia - Wokół Palermo - magazyn kulinarny - dziś, 14 czerwca 17:45
- Makłowicz w podróży: Podróż 17. Walia - Celtowie, węgiel i morze - magazyn kulinarny - niedziela, 15 czerwca 11:25 i 2 późniejsze emisje
- Makłowicz w podróży: Sycylia - Cukier, sól i wino - magazyn kulinarny - niedziela, 15 czerwca 17:45
- Makłowicz w podróży: Podróż 39. Hiszpania - Wyspy Kanaryjskie. Fuerteventura - Północ - magazyn kulinarny - poniedziałek, 16 czerwca 10:05
- Makłowicz w podróży: Podróż 25. Holandia - Co ma polder do wiatraka? - magazyn kulinarny - poniedziałek, 16 czerwca 15:10
- Makłowicz w podróży: Sycylia - Od antyku do baroku - magazyn kulinarny - poniedziałek, 16 czerwca 17:45
- Makłowicz w podróży: Podróż 39. Hiszpania - Wyspy Kanaryjskie. Teneryfa - W cieniu Teide - magazyn kulinarny - poniedziałek, 16 czerwca 19:45 i 1 późniejsza emisja
- Makłowicz w podróży: Podróż 25. Holandia - Z Zelandii do Bredy - magazyn kulinarny - wtorek, 17 czerwca 15:50
- Makłowicz w podróży: Sycylia - Pod Etną - magazyn kulinarny - wtorek, 17 czerwca 17:45
- Makłowicz w podróży: Podróż 39. Hiszpania - Wyspy Kanaryjskie. Teneryfa - Wyspa bogata - magazyn kulinarny - wtorek, 17 czerwca 19:45 i 1 późniejsza emisja