Makłowicz w podróży: Podróż 17. Walia - Celtowie, węgiel i morze
W skrócie: | Robert Makłowicz w walijskim Blaenavon odwiedza sklepik z lokalnymi specjałami i niewielką serownię. W nadmorskim Swansea przyrządza miejscowy przysmak - przegrzebki. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
niedziela, 15 czerwca jutro |
11:25 | TVP Polonia |
czwartek, 19 czerwca za 5 dni |
18:15 | TVP Polonia |
piątek, 20 czerwca za 6 dni |
7:00 | TVP Polonia |
Opis
Program skierowany do widzów, którzy lubią poznawać nowe miejsca i kraje poprzez ich tradycje kulinarne, specjały charakterystyczne dla danego regionu, typowe potrawy i napoje. Autorzy proponują przy okazji zapoznanie się z historią odwiedzanych regionów, a także najbardziej charakterystycznymi dla nich miejscami i zabytkami. Nie zabraknie oczywiście potraw przyrządzanych przez Roberta Makłowicza w nietypowym otoczeniu. Wcześniej jednak prowadzący odwiedza lokalne sklepy lub targi, by zaopatrzyć się w niezbędne produkty.
Walijska podróż Roberta Makłowicza zaczyna się w sennym miasteczku Blaenavon, którego główną atrakcją turystyczną jest założona w XVIII-wieku kopalnia węgla kamiennego. W Blaenavon kucharz z Krakowa odwiedza sklepik z miejscowymi specjałami, na którego tyłach działa niewielka rodzinna serownia produkująca jedenaście rodzajów cheddara i cztery rodzaje sera koziego. Kolejny etap podróży to nadmorska miejscowość Swansea, której mieszkańcy słynną z wypasu owiec. Osadę założył w XI wieku król Wikingów Swen Widłobrody. Lokalnym przysmakiem są tam prócz jagnięciny, ryby i owoce morza, zwłaszcza przegrzebki, zwane tam cockles.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Robert Makłowicz gospodarz
Zobacz także
- Makłowicz w podróży: Sycylia - Wokół Palermo - magazyn kulinarny - dziś, 14 czerwca 17:45
- Makłowicz w podróży: Sycylia - Cukier, sól i wino - magazyn kulinarny - niedziela, 15 czerwca 17:45
- Makłowicz w podróży: Podróż 39. Hiszpania - Wyspy Kanaryjskie. Fuerteventura - Północ - magazyn kulinarny - poniedziałek, 16 czerwca 10:05
- Makłowicz w podróży: Podróż 25. Holandia - Co ma polder do wiatraka? - magazyn kulinarny - poniedziałek, 16 czerwca 15:10
- Makłowicz w podróży: Sycylia - Od antyku do baroku - magazyn kulinarny - poniedziałek, 16 czerwca 17:45
- Makłowicz w podróży: Podróż 39. Hiszpania - Wyspy Kanaryjskie. Teneryfa - W cieniu Teide - magazyn kulinarny - poniedziałek, 16 czerwca 19:45 i 1 późniejsza emisja
- Makłowicz w podróży: Podróż 25. Holandia - Z Zelandii do Bredy - magazyn kulinarny - wtorek, 17 czerwca 15:50
- Makłowicz w podróży: Sycylia - Pod Etną - magazyn kulinarny - wtorek, 17 czerwca 17:45
- Makłowicz w podróży: Podróż 39. Hiszpania - Wyspy Kanaryjskie. Teneryfa - Wyspa bogata - magazyn kulinarny - wtorek, 17 czerwca 19:45 i 1 późniejsza emisja
- Makłowicz w podróży: Podróż 25. Holandia - W dawnym stylu - magazyn kulinarny - środa, 18 czerwca 15:05