Makłowicz w podróży: Hiszpania - Costa Tropical
W skrócie: | Robert Makłowicz kontynuuje podróż po Andaluzji. Tym razem kucharz udaje się do Costa Tropical. Niestrudzony podróżnik degustuje specjalność regionu - wyrabiany z trzciny cukrowej rum Montero. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
wtorek, 19 sierpnia za 10 dni |
19:45 | TVP Rozrywka |
środa, 20 sierpnia za 11 dni |
10:05 | TVP Rozrywka |
Opis
Program skierowany do widzów, którzy lubią poznawać nowe miejsca i kraje poprzez ich tradycje kulinarne, specjały charakterystyczne dla danego regionu, typowe potrawy i napoje. Autorzy proponują przy okazji zapoznanie się z historią odwiedzanych regionów, a także najbardziej charakterystycznymi dla nich miejscami i zabytkami. Nie zabraknie oczywiście potraw przyrządzanych przez Roberta Makłowicza w nietypowym otoczeniu. Wcześniej jednak prowadzący odwiedza lokalne sklepy lub targi, by zaopatrzyć się w niezbędne produkty.
Robert Makłowicz kontynuuje podróż po Andaluzji. Tym razem kucharz udaje się do Costa Tropical. Jest to fragment wybrzeża Morza Śródziemnego położony na południe od masywu Sierra Nevada. Okolica, zgodnie z nazwą, słynie z uprawy owoców tropikalnych. W mieście Salobrena Robert udaje się do ogrodu, w którym prosto z drzewa można zjeść mango, awokado, chirimoyę, liczi, kumkwaty i limonkwaty. Następnie degustuje specjalność regionu - wyrabiany z trzciny cukrowej rum Montero. W miejscowości Almunecar z kolei odwiedza fabrykę sosu rybnego garum. Na okolicznej plaży krakowski kucharz przygotuje miecznika w sosie pomarańczowym. Wieczorem zrelaksuje się na stokach oddalonych o 100 km śnieżnych gór, po czym skosztuje cydru i uda się na ucztę w barach tapas. Kolację Robert zje w Pradollano. W barze La Muralla, którego specjalnością są mięsa z rusztu, opalanego węglem drzewnym spróbuje trzech dań. Po mięsnych zakąskach z rusztu przyjdzie pora na kolejne tapas - już w innym lokalu. Będą to małże zapiekane z serem brie i pasztet z drobiu.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Robert Makłowicz gospodarz
Zobacz także
- Makłowicz w podróży: Podróż 11. Chorwacja - Baranja - magazyn kulinarny - dziś, 9 sierpnia 17:45
- Makłowicz w podróży: Podróż 32. Rumunia - Przez Karpaty - magazyn kulinarny - niedziela, 10 sierpnia 11:20 i 1 późniejsza emisja
- Makłowicz w podróży: Podróż 11. Chorwacja - Nad Dunajem - magazyn kulinarny - niedziela, 10 sierpnia 17:40
- Makłowicz w podróży: Podróż 48. Hiszpania - Prowincja Kordoba - magazyn kulinarny - poniedziałek, 11 sierpnia 10:00
- Makłowicz w podróży: Podróż 12. Armenia - Erywań - magazyn kulinarny - poniedziałek, 11 sierpnia 17:45
- Makłowicz w podróży: Podróż 48. Hiszpania - Prowincja Grenada - magazyn kulinarny - poniedziałek, 11 sierpnia 19:45 i 1 późniejsza emisja
- Makłowicz w podróży: Podróż 12. Armenia - Wokół Erywania - magazyn kulinarny - wtorek, 12 sierpnia 17:45
- Makłowicz w podróży: Niemcy - Ostsee, czyli Bałtyk - magazyn kulinarny - wtorek, 12 sierpnia 19:45
- Makłowicz w podróży: Podróż 49. Niemcy - Ostsee, czyli Bałtyk - magazyn kulinarny - środa, 13 sierpnia 10:05
- Makłowicz w podróży: Podróż 12. Armenia - Północ - magazyn kulinarny - środa, 13 sierpnia 17:45