Makłowicz w podróży: Austria. Wiedeń współczesny
| W skrócie: | Na placu przed Operą Wiedeńską kucharz próbuje specjałów takich jak bosna, käsecreme oraz debreczyńska kiełbaska, popijając je szprycerem. Później przygotuje risotto ze szparagami i truskawkami. |
|---|
Oglądaj w telewizji
| Data | Godzina | Stacja |
| wtorek, 9 grudnia za 12 dni |
17:45 | TVP HD |
Opis
Program skierowany do widzów, którzy lubią poznawać nowe miejsca i kraje poprzez ich tradycje kulinarne, specjały charakterystyczne dla danego regionu, typowe potrawy i napoje. Autorzy proponują przy okazji zapoznanie się z historią odwiedzanych regionów, a także najbardziej charakterystycznymi dla nich miejscami i zabytkami. Nie zabraknie oczywiście potraw przyrządzanych przez Roberta Makłowicza w nietypowym otoczeniu. Wcześniej jednak prowadzący odwiedza lokalne sklepy lub targi, by zaopatrzyć się w niezbędne produkty.
Robert Makłowicz podróżując po współczesnym Wiedniu, odwiedza symboliczne miejsca i doświadcza kulinarnej sceny miasta. Plac przed Operą Wiedeńską stanowi centralny punkt, niedaleko znajduje się słynny kiosk Bitzinger, serwujący uliczne dania. Robert próbuje tam specjałów takich jak bosna, käsecreme oraz debreczyńska kiełbaska, popijając je szprycerem. Odkrywa także eleganckie lokale jak restauracja Konstantina Filippou, oferująca dania nowoczesnej kuchni, oraz restauracja Juana Amadora, w której trudno dostać stolik ze względu na duże zainteresowanie. Wiedeń to miasto o bogatej tradycji winiarskiej, co podkreśla wizyta w sklepie Wein & Co oraz degustacja wiedeńskiego wina Grüner Weltliner. Robert przygotowuje danie w winnicy, tworząc risotto ze szparagami i truskawkami. Wiedeńska historia kulinarna obejmuje również ślimaki, które niegdyś były uznawane za potrawę wegetariańską, a teraz można je znaleźć w bistro Wiener Schnecke. Robert odkrywa również historyczną piwnicę w dzielnicy XXI, gdzie degustuje młode wina. Doświadcza smaku szczepów pinot gris, pinot blanc oraz chardonnay w modnej lokalizacji przy Mariahilfer Strasse.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Robert Makłowicz
gospodarz
Zobacz także
- Makłowicz w podróży: Podróż 8. Portugalia - Za Tagiem - magazyn kulinarny - dziś, 27 listopada 10:05
- Makłowicz w podróży: Słowacja - Bańska Szczawnica - magazyn kulinarny - dziś, 27 listopada 17:45
- Makłowicz w podróży: Podróż 20. Indie - Z przyjaciółmi - magazyn kulinarny - dziś, 27 listopada 18:15 i 1 późniejsza emisja
- Makłowicz w podróży: Podróż 8. Portugalia - Porto - magazyn kulinarny - dziś, 27 listopada 19:45 i 1 późniejsza emisja
- Makłowicz w podróży: Słowacja - Liptów - magazyn kulinarny - piątek, 28 listopada 17:45
- Makłowicz w podróży: Podróż 8. Portugalia - Dolina Douro - magazyn kulinarny - piątek, 28 listopada 19:45 i 1 późniejsza emisja
- Makłowicz w podróży: Sycylia - Wokół Palermo - magazyn kulinarny - sobota, 29 listopada 17:45
- Makłowicz w podróży: Podróż 33. Zanzibar - Turystyczny raj - magazyn kulinarny - niedziela, 30 listopada 11:25 i 2 późniejsze emisje
- Makłowicz w podróży: Sycylia - Cukier, sól i wino - magazyn kulinarny - niedziela, 30 listopada 17:45
- Makłowicz w podróży: Sycylia - Od antyku do baroku - magazyn kulinarny - poniedziałek, 1 grudnia 17:45
