Historia kuchni polskiej: Szczupak po polsku: na podbój Europy
Reżyseria: | Tomasz Rostworowski, Mirosław Bork |
---|---|
W skrócie: | Po unii lubelskiej z 1569 roku polska kuchnia jest naśladowana w wielu krajach. Do szczególnie znanych potraw należy szczupak po polsku. Maciej Nowicki i Jarosław Dumanowski analizują ten fenomen. |
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
sobota, 2 sierpnia za 13 dni |
8:20 | TVP Historia |
sobota, 2 sierpnia za 13 dni |
8:25 | TVP Historia 2 |
Opis
Pierwsze kompleksowe opracowanie poświęcone historii polskiej kuchni, które systematycznie prezentuje istotę i bogactwo kulinarne, jakie otrzymaliśmy do naszych przodków.
Po unii lubelskiej z 1569 roku powstaje nowe państwo polsko-litewskie, które skutecznie odpiera ekspansję Moskwy, zapewniając pokój religijny i rozwój gospodarczy. Wzbudza to zainteresowanie europejskich polityków, kupców i obywateli, którzy chcą poznać więcej szczegółów o tym potężnym kraju na wschodzie. Ich ciekawość obejmuje nie tylko kwestie ustrojowe, militarne i gospodarcze, ale także modę, obyczaje i polską kuchnię. Ta ostatnia zyskuje popularność i jest naśladowana w wielu krajach. Do szczególnie znanych potraw należy "szczupak po polsku", który staje się symbolem kulinarnym Polski i pojawia się w przepisach kuchni czeskiej, niemieckiej, austriackiej, szwedzkiej, węgierskiej, francuskiej i włoskiej. Maciej Nowicki i Jarosław Dumanowski analizują fenomen szczupaka oraz testują różnorodne potrawy takie jak niemieckie "ozory po polsku", włoski "pasztet po polsku" i francuskie "jajka po polsku", by sprawdzić, czy istnieje wspólny smak, który je łączy.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Tomasz Rostworowski reżyseria
-
Mirosław Bork reżyseria
Zobacz także
- Historia kuchni polskiej: Kuchnia w czasach Kopernika, czyli renesans od kuchni - magazyn kulinarny - sobota, 26 lipca 8:15 i 1 późniejsza emisja