Historia kuchni polskiej: Lucyna Ćwierczakiewiczowa (17)
W skrócie: | W 2. połowie XIX w., gdy wielu mężczyzn zesłano na Sybir, wzrosło znaczenie kobiet. Jedną z nich była Lucyna Ćwierczakiewiczowa, która przyczyniła się do popularyzacji kuchni oszczędnej i prostej. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
środa, 30 kwietnia dziś |
11:30 | TVP Historia |
środa, 30 kwietnia dziś |
11:35 | TVP Historia 2 |
piątek, 2 maja pojutrze |
18:15 | TVP Historia |
piątek, 2 maja pojutrze |
18:35 | TVP Historia 2 |
Opis
Pierwsze kompleksowe opracowanie poświęcone historii polskiej kuchni, które systematycznie prezentuje istotę i bogactwo kulinarne, jakie otrzymaliśmy do naszych przodków.
W drugiej połowie XIX wieku Warszawa dynamicznie rozwijała przemysł oraz infrastrukturę. W czasie gdy wielu mężczyzn zesłano na Sybir, a ich majątki przejęto, wzrosło znaczenie kobiet w społeczeństwie. Jedną z nich była Lucyna Ćwierczakiewiczowa, która przyczyniła się do popularyzacji kuchni oszczędnej i prostej. Promowała aktywne angażowanie się gospodyń w pracę kuchenną, a jej książka "365 obiadów" stała się bestsellerem i nadal jest aktualna. Historyk Jarosław Dumanowski oraz zaproszeni eksperci badają przyczyny trwałej popularności tej publikacji, a historyk i kucharz Maciej Nowicki rekonstruuje dawną kuchnię.
Zobacz także
- Historia kuchni polskiej - magazyn kulinarny - środa, 7 maja 11:05
- Historia kuchni polskiej: Kuchnia żydowska (18) - magazyn kulinarny - środa, 7 maja 11:35 i 1 późniejsza emisja