Historia kuchni polskiej: Kartofle. Koniec głodu? (16)
W skrócie: | Wśród roślin przywiezionych do Europy przez Kolumba i jego następców wyróżnia się ziemniak. Historyk Jarosław Dumanowski oraz ekspert Maciej Nowicki badają wpływ tego warzywa na kuchnię polską. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Pierwsze kompleksowe opracowanie poświęcone historii polskiej kuchni, które systematycznie prezentuje istotę i bogactwo kulinarne, jakie otrzymaliśmy do naszych przodków.
Wśród roślin przywiezionych do Europy przez Kolumba i jego następców wyróżnia się ziemniak, który szybko zdobył ogromną popularność. Stał się nie tylko częstym składnikiem kuchni, ale również kluczowym elementem w walce z głodem, co uczyniło go symbolem globalizacji. Pochodzący z Peru ziemniak zyskał wyjątkowe znaczenie historyczne, przyrodnicze i społeczne. Swoją szczególną pozycję zdobył w XIX wieku, gdy zaczęto publikować książki kucharskie poświęcone wyłącznie jemu. Historyk Jarosław Dumanowski oraz ekspert Maciej Nowicki badają rolę ziemniaka w historii, a także jego wpływ na kuchnię polską, próbując odpowiedzieć na pytanie, co przyczyniło się do jego sukcesu.
Zobacz także
- Historia kuchni polskiej: Lucyna Ćwierczakiewiczowa (17) - magazyn kulinarny - dziś, 30 kwietnia 11:30 i 3 późniejsze emisje
- Historia kuchni polskiej - magazyn kulinarny - środa, 7 maja 11:05
- Historia kuchni polskiej: Kuchnia żydowska (18) - magazyn kulinarny - środa, 7 maja 11:35 i 1 późniejsza emisja