x
Co nas truje (2/12)

Co nas truje (2/12)

program rozrywkowy Polska 2018   b.o.
W skrócie:Katarzyna Bosacka odkryje prawdę o cukrze. Dzienne spożycie słodkiej trucizny nie powinno być większe niż 6 łyżeczek. Przeciętny Polak pięciokrotnie przekracza normy, co prowadzi do wielu chorób.

Oglądaj w telewizji

Data Godzina Stacja
piątek, 19 kwietnia
dziś
11:45 Food Network
wtorek, 23 kwietnia
za 4 dni
4:25 Food Network

Opis

Detoks i oczyszczanie organizmu z toksyn stały się bardzo modne. W wielu produktach kryją się trujące składniki, które źle wpływają na nasze zdrowie. Niezdrowe składniki w pożywieniu sprzyjają poważnym schorzeniom i alergiom oraz źle wpływają na nasze samopoczucie. Katarzyna Bosacka odwiedzi polskie rodziny i sprawdzi zawartość ich lodówek. Prowadząca przeanalizuje ich codzienny jadłospis i wyeliminuje wszystko, co może ich truć i negatywnie wpływać na samopoczucie. Widzowie dowiedzą się, czy podawane dzieciom parówki są zdrowe, z jakich składników są produkowane, czy można jeść duże ilości wieprzowiny. W programie Katarzyna Bosacka wraz z ekspertami z różnych dziedzin przyjrzą się także olejowi, chlebowi, frytkom, drobiowi, rybom oraz temu to, co najczęściej znajduje się na polskich stołach. Widzowie przekonają się też, czy cukierki, które w nagrodę podajemy najmłodszym członkom rodziny, mogą być zabójcze dla ich zdrowia.

Katarzyna Bosacka odkryje cała prawdę o cukrze, który jest trzecią zaraz po alkoholu i papierosach substancją uzależniającą. Spożywanie tego środka w dużych ilościach wcale nie pobudza, a skutecznie niszczy nasz organizm. Okazuje się, że spożywanie cukru w dużych ilościach jest trujące, a zgodnie z przeprowadzonymi badaniami dzienne spożycie cukru nie powinno przekraczać 6 łyżeczek. Przeciętny Polak aż pięciokrotnie przekracza wymagane normy, co może prowadzić nie tylko do cukrzycy, chorób serca, ale także zniszczyć wątrobę. Cukier nie oznacza tylko ciastek, batoników, cukierków czy kolorowych napojów. Znajduje się też w sosach, płatkach czy ketchupie. Kasia Bosacka spotka się z lekarzami, stomatologiem, specjalistami ds. żywności, z którymi wspólnie udowodni, że cukier może nas truć.

Zobacz także