W kotle historii: Teksas i Polacy. Kuchnia spod ciemnej gwiazdy
W skrócie: | Łukasz Modelski przybliża kulinarne ciekawostki z dawnych lat. Każdy odcinek poświęcony jest innej dacie. Historyk sztuki i kultury średniowiecza przedstawi przepisy m.in. mistrzów kuchni w Wersalu. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
czwartek, 19 czerwca za 12 dni |
8:30 | TVP Historia |
czwartek, 19 czerwca za 12 dni |
8:30 | TVP Historia 2 |
Opis
Wraz z Łukaszem Modelskim widzowie przeniosą się w przeszłość, by poznać kulinarne smaki dawnych lat. Każdy odcinek poświęcony jest innej ważnej historycznie dacie. Prowadzący, historyk sztuki i kultury średniowiecza, przedstawi ciekawe przepisy, po które sięgał m.in. kucharz króla Stanisława Augusta Poniatowskiego czy mistrzowie w Wersalu. Nie zabraknie też receptur z kuchni polowych z czasów bitwy warszawskiej.
Mit Dzikiego Zachodu jako krainy nowych możliwości przyciągał nie tylko mieszkańców Stanów Zjednoczonych, ale także emigrantów z różnych części świata. Teksas stał się miejscem, w którym chętnie osiedlali się Polacy z Górnego Śląska. W XIX wieku na pograniczu amerykańsko-meksykańskim zakładali oni osady, które przetrwały do dziś. Mimo że pojawiały się w nich nazwy śląskich świętych patronek, życie tam nie było sielankowe. Kuchnia tych społeczności łączyła tradycyjne dania śląskie z wpływami pogranicza.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Łukasz Modelski gospodarz
Zobacz także
- W kotle historii: De Gaulle w PRL. Generał powraca do Polski - magazyn kulinarny - poniedziałek, 9 czerwca 8:30 i 1 późniejsza emisja
- W kotle historii: Bitwa pod Płowcami - zwycięstwo czy remis? - magazyn kulinarny - wtorek, 10 czerwca 8:20 i 1 późniejsza emisja
- W kotle historii: Koronacja Augusta II: wszystko na pokaz. Warszawa i Drezno, czyli najweselsze dwory w Europie - magazyn kulinarny - środa, 11 czerwca 8:25 i 1 późniejsza emisja
- W kotle historii: Zjazd gnieźnieński. Czym ugościć cesarza? - magazyn kulinarny - czwartek, 12 czerwca 8:30 i 1 późniejsza emisja
- W kotle historii: Lampa, która zmieniła świat. Ignacy Łukasiewicz uczy Rockefellera - magazyn kulinarny - piątek, 13 czerwca 8:40 i 1 późniejsza emisja
- W kotle historii: Insurekcja warszawska. Szubienica, szewc i jakobiński stół - magazyn kulinarny - poniedziałek, 16 czerwca 8:30 i 1 późniejsza emisja
- W kotle historii: Nobel dla Sienkiewicza. Egzotyczna kuchnia reportera - magazyn kulinarny - wtorek, 17 czerwca 8:30 i 1 późniejsza emisja
- W kotle historii: Pierniki i mieszczanie. Jak się robi powstania? - magazyn kulinarny - środa, 18 czerwca 8:25 i 1 późniejsza emisja