W kotle historii: Zjazd gnieźnieński. Czym ugościć cesarza?
Reżyseria: | Jerzy Grabowski |
---|---|
W skrócie: | Thietmar z Merseburga i Anonim zwany Gallem pisali, że Bolesław Chrobry przyjął Ottona III po królewsku. Żaden nie opisał jednak potraw. Poszukamy dań, które mogły się pojawić na książęcym stole. |
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
czwartek, 12 czerwca za 12 dni |
8:30 | TVP Historia |
czwartek, 12 czerwca za 12 dni |
8:45 | TVP Historia 2 |
Opis
Wraz z Łukaszem Modelskim widzowie przeniosą się w przeszłość, by poznać kulinarne smaki dawnych lat. Każdy odcinek poświęcony jest innej ważnej historycznie dacie. Prowadzący, historyk sztuki i kultury średniowiecza, przedstawi ciekawe przepisy, po które sięgał m.in. kucharz króla Stanisława Augusta Poniatowskiego czy mistrzowie w Wersalu. Nie zabraknie też receptur z kuchni polowych z czasów bitwy warszawskiej.
Zarówno współczesny opisywanym wydarzeniom Thietmar z Merseburga, jak i piszący po nim Anonim zwany Gallem są zgodni co do tego, że Bolesław Chrobry przyjął Ottona III po królewsku. Żaden z kronikarzy nie opisał jednak potraw, które wówczas podano. Dowiemy się, dlaczego tak się stało. Poszukamy też dań, które mogły się pojawić na książęcym stole, korzystając ze skąpych dostępnych źródeł.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Łukasz Modelski gospodarz
-
Jerzy Grabowski reżyseria
Zobacz także
- W kotle historii: De Gaulle w PRL. Generał powraca do Polski - magazyn kulinarny - poniedziałek, 9 czerwca 8:25 i 1 późniejsza emisja
- W kotle historii: Bitwa pod Płowcami - zwycięstwo czy remis? - magazyn kulinarny - wtorek, 10 czerwca 8:20 i 1 późniejsza emisja
- W kotle historii: Koronacja Augusta II: wszystko na pokaz. Warszawa i Drezno, czyli najweselsze dwory w Europie - magazyn kulinarny - środa, 11 czerwca 8:25 i 1 późniejsza emisja
- W kotle historii: Lampa, która zmieniła świat. Ignacy Łukasiewicz uczy Rockefellera - magazyn kulinarny - piątek, 13 czerwca 8:40 i 1 późniejsza emisja