Robert Makłowicz: Irlandia: Trawa i wodorosty (138)
| W skrócie: | Filmowcy podziwiają położone na klifach pastwiska nad Morzem Celtyckim. Dowiadują się, jak przebiegają zbiory glonów oraz traw morskich i jakie mają one zastosowanie. Odwiedzają też miasto Dungarvan. |
|---|
Oglądaj w telewizji
| Data | Godzina | Stacja |
| środa, 22 października dziś |
12:10 | Stopklatka |
| wtorek, 28 października za 6 dni |
12:15 | Stopklatka |
Opis
Autorski cykl powszechnie znanego z telewizji i internetu, charyzmatycznego Roberta Makłowicza, który od dekad z wdziękiem, erudycją i humorem mówi o smakach, gotuje w ciekawych lokalizacjach, rozmawia z interesującymi ludźmi i opowiada historie z różnych zakątków świata. Tym razem w swoim niepowtarzalnym stylu oprowadza widzów po m.in. Tajlandii, Jordanii, Irlandii, Dalmacji, Bośni i Hercegowinie, Portugalii, Włoszech, Niemczech, Francji oraz Polsce. Każdy odcinek to opowieść o lokalnych smakach, kuchniach, rynkach i straganach. Usłyszymy historie związane z krajobrazami, architekturą, sztuką czy codziennym życiem mieszkańców, a także pospacerujemy uliczkami miast, odwiedzimy puby, winiarnie i wraz z prowadzącym przyrządzimy wyśmienite dania w naturalnych plenerach.
Filmowcy podziwiają położone na klifach pastwiska nad Morzem Celtyckim. Dowiadują się, jak przebiegają zbiory jadalnych glonów oraz traw morskich i jakie kulinarne zastosowanie mają te rośliny. Odwiedzają również mające wieloletnią historię miasteczko Dungarvan, by poznać sztukę oceniania serów. Spotykają tu również Paula Flynna, słynnego irlandzkiego szefa kuchni. Na koniec przybywają do Dublina. Widzowie poznają przepis na zupę porową z cheddarem i serem pleśniowym.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Robert Makłowicz
gospodarz
Zobacz także
- Robert Makłowicz: Tajlandia: Uroki andamańskich plaż (120) - magazyn kulinarny - dziś, 22 października 13:00
- Robert Makłowicz: Grecja: Kreta. Góry i morze (134) - magazyn kulinarny - czwartek, 23 października 12:15
- Robert Makłowicz: Włochy: W krainie culatello (149) - magazyn kulinarny - czwartek, 23 października 12:55 i 1 późniejsza emisja
- Robert Makłowicz: Irlandia: Dublin doskonały (139) - magazyn kulinarny - piątek, 24 października 12:15 i 1 późniejsza emisja
- Robert Makłowicz: Jordania: Skarby biblijnego miasta (127) - magazyn kulinarny - piątek, 24 października 13:00
- Robert Makłowicz: Bośnia: W górach Hercegowiny (147) - magazyn kulinarny - poniedziałek, 27 października 12:10 i 1 późniejsza emisja
- Robert Makłowicz: Jordania: Morze Martwe i cuda Petry (128) - magazyn kulinarny - poniedziałek, 27 października 13:00
- Robert Makłowicz: Południowy Tyrol: U najstarszego znajomego (181) - magazyn kulinarny - wtorek, 28 października 13:05 i 1 późniejsza emisja
- Robert Makłowicz: Dalmacja: Wokół Szybenika (145) - magazyn kulinarny - środa, 29 października 13:10 i 1 późniejsza emisja
- Robert Makłowicz: Tajlandia: Na wyspach Lanta (121) - magazyn kulinarny - czwartek, 30 października 12:15
