Robert Makłowicz: Włochy: W krainie culatello (149)

Robert Makłowicz: Włochy: W krainie culatello (149)

magazyn kulinarny Polska 2023   od 12 lat
W skrócie:Ekipa Roberta Makłowicza odwiedza Parmę. Swoją wyprawę rozpoczyna skromnym włoskim śniadaniem. Nad rzeką Pad znawca kuchni poznaje zalety wina lambrusco i szynki zwanej culatello di Zibello.

Oglądaj w telewizji

Data Godzina Stacja
nie znaleziono żadnej emisji

Opis

Autorski cykl powszechnie znanego z telewizji i internetu, charyzmatycznego Roberta Makłowicza, który od dekad z wdziękiem, erudycją i humorem mówi o smakach, gotuje w ciekawych lokalizacjach, rozmawia z interesującymi ludźmi i opowiada historie z różnych zakątków świata. Tym razem w swoim niepowtarzalnym stylu oprowadza widzów po m.in. Tajlandii, Jordanii, Irlandii, Dalmacji, Bośni i Hercegowinie, Portugalii, Włoszech, Niemczech, Francji oraz Polsce. Każdy odcinek to opowieść o lokalnych smakach, kuchniach, rynkach i straganach. Usłyszymy historie związane z krajobrazami, architekturą, sztuką czy codziennym życiem mieszkańców, a także pospacerujemy uliczkami miast, odwiedzimy puby, winiarnie i wraz z prowadzącym przyrządzimy wyśmienite dania w naturalnych plenerach.

Ekipa kontynuuje północnowłoską eskapadę, odwiedzając Parmę. Swoją wyprawę rozpoczyna skromnym włoskim śniadaniem, a następnie wyrusza na spacer po pełnym zabytków centrum miasta. Uwagę filmowców przyciągają również ekskluzywne spożywcze delikatesy. Nad rzeką Pad poznają zalety wina lambrusco i luksusowej dojrzewającej szynki, zwanej culatello di Zibello. Degustują ten ostatni przysmak u producenta w miasteczku Zibello. Widzowie poznają przepis na lokalne risotto al lambrusco.