Robert Makłowicz: Niemcy: Ziemniak i winorośl (151)

Robert Makłowicz: Niemcy: Ziemniak i winorośl (151)

magazyn kulinarny Polska 2023   od 12 lat
W skrócie:Autorski cykl charyzmatycznego Roberta Makłowicza, który od dekad z wdziękiem, erudycją i humorem mówi o smakach, gotuje w ciekawych lokalizacjach i rozmawia z interesującymi ludźmi.

Oglądaj w telewizji

Data Godzina Stacja
poniedziałek, 6 października
za 13 dni
13:00 Stopklatka

Opis

Autorski cykl powszechnie znanego z telewizji i internetu, charyzmatycznego Roberta Makłowicza, który od dekad z wdziękiem, erudycją i humorem mówi o smakach, gotuje w ciekawych lokalizacjach, rozmawia z interesującymi ludźmi i opowiada historie z różnych zakątków świata. Tym razem w swoim niepowtarzalnym stylu oprowadza widzów po m.in. Tajlandii, Jordanii, Irlandii, Dalmacji, Bośni i Hercegowinie, Portugalii, Włoszech, Niemczech, Francji oraz Polsce. Każdy odcinek to opowieść o lokalnych smakach, kuchniach, rynkach i straganach. Usłyszymy historie związane z krajobrazami, architekturą, sztuką czy codziennym życiem mieszkańców, a także pospacerujemy uliczkami miast, odwiedzimy puby, winiarnie i wraz z prowadzącym przyrządzimy wyśmienite dania w naturalnych plenerach.

Nadrenia-Palatynat to region w południowo-zachodnich Niemczech, który słynie z ziemniaków oraz winorośli. Szlakiem tych upraw podąża Robert Makłowicz. Odwiedza miejscowe pola, winnice, przetwórnie i rozmawia z lokalnymi rolnikami. Poznaje też unikalne zasoby Niemieckiego Muzeum Ziemniaka oraz Spirę, w której można zobaczyć największą zachowaną do czasów obecnych romańską katedrę na świecie - bazylikę katedralną Wniebowzięcia Najświętszej Marii Panny i św. Szczepana. Widzowie dowiedzą się, co najchętniej jadał kanclerz Kohl oraz jak przygotować nadreński eintopf z soczewicy i ziemniaków.