Robert Makłowicz: Dalmacja: Rubieże Republiki Raguzy (143)

Robert Makłowicz: Dalmacja: Rubieże Republiki Raguzy (143)

magazyn kulinarny Polska 2023   od 12 lat
W skrócie:Autorski cykl charyzmatycznego Roberta Makłowicza, który od dekad z wdziękiem, erudycją i humorem mówi o smakach, gotuje w ciekawych lokalizacjach i rozmawia z interesującymi ludźmi.

Oglądaj w telewizji

Data Godzina Stacja
piątek, 14 listopada
za 12 dni
13:00 Stopklatka

Opis

Autorski cykl powszechnie znanego z telewizji i internetu, charyzmatycznego Roberta Makłowicza, który od dekad z wdziękiem, erudycją i humorem mówi o smakach, gotuje w ciekawych lokalizacjach, rozmawia z interesującymi ludźmi i opowiada historie z różnych zakątków świata. Tym razem w swoim niepowtarzalnym stylu oprowadza widzów po m.in. Tajlandii, Jordanii, Irlandii, Dalmacji, Bośni i Hercegowinie, Portugalii, Włoszech, Niemczech, Francji oraz Polsce. Każdy odcinek to opowieść o lokalnych smakach, kuchniach, rynkach i straganach. Usłyszymy historie związane z krajobrazami, architekturą, sztuką czy codziennym życiem mieszkańców, a także pospacerujemy uliczkami miast, odwiedzimy puby, winiarnie i wraz z prowadzącym przyrządzimy wyśmienite dania w naturalnych plenerach.

Filmowcy podróżują przez dawną Republikę Raguzy, czyli Dubrownik, począwszy od Półwyspu Pelješac aż po graniczący z Czarnogórą region Konavle. Widzowie zobaczą m.in. jedno z najstarszych na świecie arboretum w Trsteno, zabytkową fortecę Sokol Grad, która strzegła dawnej granicy z Imperium Osmańskim, a także kulinarne, agroturystyczne atrakcje Konavle. Poznają również przepis na gotowaną kurę w sosie z kaparami i filetami anchois.