Makłowicz w podróży: Podróż 33. Zanzibar - Wielokulturowy
| W skrócie: | Pod koniec XIX wieku na Zanzibar przybyli Anglicy i nadal można tu napić się dżinu z tonikiem. Szef jednej z knajpek, pan Jussi Hussa, z pochodzenia Fin, częstuje Roberta wołowym carpaccio. |
|---|
Oglądaj w telewizji
| Data | Godzina | Stacja |
| niedziela, 28 grudnia za 13 dni |
11:20 | TVP Polonia |
Opis
Program skierowany do widzów, którzy lubią poznawać nowe miejsca i kraje poprzez ich tradycje kulinarne, specjały charakterystyczne dla danego regionu, typowe potrawy i napoje. Autorzy proponują przy okazji zapoznanie się z historią odwiedzanych regionów, a także najbardziej charakterystycznymi dla nich miejscami i zabytkami. Nie zabraknie oczywiście potraw przyrządzanych przez Roberta Makłowicza w nietypowym otoczeniu. Wcześniej jednak prowadzący odwiedza lokalne sklepy lub targi, by zaopatrzyć się w niezbędne produkty.
Zanzibar był przez wieki miejscem, w którym mieszały się rozmaite wpływy kulturowe i tradycje kulinarne. Jako pierwsi dotarli tu Persowie. Kolejne fale przybyszów i najeźdźców - Portugalczyków, Arabów i Brytyjczyków - zmieniały losy rdzennej ludności wyspy. Najstarsze zabytki stolicy kraju Stone Town pochodzą z XIV i XV wieku, kiedy na Zanzibar przybyli Portugalczycy. 200 lat później na wyspę przypłynęli Arabowie z Omanu, którzy wyrzucili stąd swoich poprzedników. Głównym źródłem dochodu był dla nich handel kością słoniową i ludźmi. Pod koniec XIX wieku na Zanzibar przybyli Anglicy i położyli kres niewolnictwu. W miejscowych barach nadal można napić się dżinu z tonikiem - najważniejszego koktajlu w dawnych brytyjskich koloniach. Chronił zdrowie, gdyż tonik zawiera chininę - środek przeciw malarii. Szef jednej z knajpek, pan Jussi Hussa, z pochodzenia Fin, częstuje Roberta wołowym carpaccio na podpiekanych laskach cynamonu. Robert rewanżuje się własnoręcznie smażoną rybą z frytkami.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Robert Makłowicz
gospodarz
Zobacz także
- Makłowicz w podróży: Podróż 11. Chorwacja - Nad Dunajem - magazyn kulinarny - dziś, 15 grudnia 10:05
- Makłowicz w podróży: Sardynia - Costa Smeralda - magazyn kulinarny - dziś, 15 grudnia 16:00 i 2 późniejsze emisje
- Makłowicz w podróży: Węgry - Budapeszt - jubileuszowy - magazyn kulinarny - dziś, 15 grudnia 16:30 i 2 późniejsze emisje
- Makłowicz w podróży: Filipiny - Wzwyż po ryż - magazyn kulinarny - dziś, 15 grudnia 17:45
- Makłowicz w podróży: Podróż 12. Armenia - Erywań - magazyn kulinarny - dziś, 15 grudnia 19:45 i 1 późniejsza emisja
- Makłowicz w podróży: Węgry - Zakole Dunaju - magazyn kulinarny - wtorek, 16 grudnia 15:55 i 2 późniejsze emisje
- Makłowicz w podróży: Węgry. Budapeszt - dwa brzegi - magazyn kulinarny - wtorek, 16 grudnia 16:30 i 2 późniejsze emisje
- Makłowicz w podróży: Filipiny - Cuda natury - magazyn kulinarny - wtorek, 16 grudnia 17:45
- Makłowicz w podróży: Podróż 12. Armenia - Wokół Erywania - magazyn kulinarny - wtorek, 16 grudnia 19:45 i 1 późniejsza emisja
- Makłowicz w podróży: Chorwacja - Peljeac i Konavle - magazyn kulinarny - środa, 17 grudnia 15:55 i 1 późniejsza emisja
