Makłowicz w podróży: Podróż 33. Zanzibar - Wielokulturowy
W skrócie: | Pod koniec XIX wieku na Zanzibar przybyli Anglicy i nadal można tu napić się dżinu z tonikiem. Szef jednej z knajpek, pan Jussi Hussa, z pochodzenia Fin, częstuje Roberta wołowym carpaccio. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
poniedziałek, 19 maja za 11 dni |
19:45 | TVP Rozrywka (z napisami) |
wtorek, 20 maja za 12 dni |
10:00 | TVP Rozrywka (z napisami) |
Opis
Program skierowany do widzów, którzy lubią poznawać nowe miejsca i kraje poprzez ich tradycje kulinarne, specjały charakterystyczne dla danego regionu, typowe potrawy i napoje. Autorzy proponują przy okazji zapoznanie się z historią odwiedzanych regionów, a także najbardziej charakterystycznymi dla nich miejscami i zabytkami. Nie zabraknie oczywiście potraw przyrządzanych przez Roberta Makłowicza w nietypowym otoczeniu. Wcześniej jednak prowadzący odwiedza lokalne sklepy lub targi, by zaopatrzyć się w niezbędne produkty.
Zanzibar był przez wieki miejscem, w którym mieszały się rozmaite wpływy kulturowe i tradycje kulinarne. Jako pierwsi dotarli tu Persowie. Kolejne fale przybyszów i najeźdźców - Portugalczyków, Arabów i Brytyjczyków - zmieniały losy rdzennej ludności wyspy. Najstarsze zabytki stolicy kraju Stone Town pochodzą z XIV i XV wieku, kiedy na Zanzibar przybyli Portugalczycy. 200 lat później na wyspę przypłynęli Arabowie z Omanu, którzy wyrzucili stąd swoich poprzedników. Głównym źródłem dochodu był dla nich handel kością słoniową i ludźmi. Pod koniec XIX wieku na Zanzibar przybyli Anglicy i położyli kres niewolnictwu. W miejscowych barach nadal można napić się dżinu z tonikiem - najważniejszego koktajlu w dawnych brytyjskich koloniach. Chronił zdrowie, gdyż tonik zawiera chininę - środek przeciw malarii. Szef jednej z knajpek, pan Jussi Hussa, z pochodzenia Fin, częstuje Roberta wołowym carpaccio na podpiekanych laskach cynamonu. Robert rewanżuje się własnoręcznie smażoną rybą z frytkami.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Robert Makłowicz gospodarz
Zobacz także
- Makłowicz w podróży: Podróż 32. Rumunia - Sybin - magazyn kulinarny - dziś, 8 maja 10:05
- Makłowicz w podróży: Podróż 17. Walia - Nie tylko zamki - magazyn kulinarny - dziś, 8 maja 15:05
- Makłowicz w podróży: Podróż 4. Mołdawia - Mołdawia winem płynąca - magazyn kulinarny - dziś, 8 maja 16:45
- Makłowicz w podróży: Podróż 32. Rumunia - U Szeklerów - magazyn kulinarny - dziś, 8 maja 19:45 i 1 późniejsza emisja
- Makłowicz w podróży: Podróż 11. Chorwacja - Baranja - magazyn kulinarny - piątek, 9 maja 7:00
- Makłowicz w podróży: Podróż 18. Słowacja - Za miedzą - magazyn kulinarny - piątek, 9 maja 15:05
- Makłowicz w podróży: Podróż 4. Mołdawia - Człowiek i natura - magazyn kulinarny - piątek, 9 maja 16:45
- Makłowicz w podróży: Podróż 32. Rumunia - Wokół Braszowa - magazyn kulinarny - piątek, 9 maja 19:45 i 1 późniejsza emisja
- Makłowicz w podróży: Podróż 49. Niemcy - Hamburg - magazyn kulinarny - sobota, 10 maja 6:20
- Makłowicz w podróży: Podróż 49. Niemcy - Brema - magazyn kulinarny - sobota, 10 maja 6:55