Makłowicz w podróży: Podróż 31. Szwecja - Göteborg
W skrócie: | W Göteborgu Robert Makłowicz bierze udział w hurtowej aukcji ryb i owoców morza. Potem próbuje smażonego śledzia z arktycznymi jagodami i towarzyszy przyrządzaniu marynowanego łososia. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Program skierowany do widzów, którzy lubią poznawać nowe miejsca i kraje poprzez ich tradycje kulinarne, specjały charakterystyczne dla danego regionu, typowe potrawy i napoje. Autorzy proponują przy okazji zapoznanie się z historią odwiedzanych regionów, a także najbardziej charakterystycznymi dla nich miejscami i zabytkami. Nie zabraknie oczywiście potraw przyrządzanych przez Roberta Makłowicza w nietypowym otoczeniu. Wcześniej jednak prowadzący odwiedza lokalne sklepy lub targi, by zaopatrzyć się w niezbędne produkty.
Założony przez króla Gustawa II Adolfa Göteborg to drugie co do wielkości miasto Szwecji. Na początek Robert bierze udział w hurtowej aukcji ryb i owoców morza. W jednej z ulicznych budek kucharz kosztuje smażonego śledzia z arktycznymi jagodami. Następnie trafia do najstarszej w mieście restauracji Kometen. Tutejszy szef kuchni, Leif Mannerström, przyrządza marynowanego łososia gravlax, podawanego z kawiorem. Makłowicz zwiedza też wierną replikę statku z XVIII wieku i muzeum szwedzkiej motoryzacji. W kolejnej restauracji rybnej jej szef Johan Malm specjalnie dla Roberta przygotowuje smażoną makrelę z zielonym puree. Potem prowadzący udaje się do przetwórni ryb należącej do firmy Abba Seafood, gdzie obserwuje proces filetowania szprotek, a także produkcję słynnej pasty kawiorowej w tubkach. Pobyt w Göteborgu wieńczy wizyta w kawiarni Da Matteo.
Twórcy (pokaż wszystkich)
- Robert Makłowicz gospodarz
Zobacz także
- Makłowicz w podróży: Podróż 48. Hiszpania - Prowincja Grenada - magazyn kulinarny - dziś, 20 maja 17:45 i 2 późniejsze emisje
- Makłowicz w podróży: Podróż 25. Holandia - Co ma polder do wiatraka? - magazyn kulinarny - dziś, 20 maja 19:45 i 1 późniejsza emisja
- Makłowicz w podróży: Słowacja - Bańska Szczawnica - magazyn kulinarny - wtorek, 21 maja 12:20
- Makłowicz w podróży: Podróż 25. Holandia - Z Zelandii do Bredy - magazyn kulinarny - wtorek, 21 maja 19:45 i 1 późniejsza emisja
- Makłowicz w podróży: Słowacja - Liptów - magazyn kulinarny - noc wt./śr., 21 na 22 maja 0:30 i 3 późniejsze emisje
- Makłowicz w podróży: Podróż 25. Holandia - W dawnym stylu - magazyn kulinarny - środa, 22 maja 19:45 i 1 późniejsza emisja
- Makłowicz w podróży: Podróż 25. Holandia - Haga - magazyn kulinarny - czwartek, 23 maja 19:45 i 1 późniejsza emisja
- Makłowicz w podróży: Podróż 26. Włochy - Piemont: Stolica Piemontu - magazyn kulinarny - piątek, 24 maja 19:45 i 1 późniejsza emisja
- Makłowicz w podróży: Podróż 48. Hiszpania - Prowincja Kadyks - magazyn kulinarny - sobota, 25 maja 6:20 i 1 późniejsza emisja
- Makłowicz w podróży: Podróż 48. Hiszpania - Prowincja Sewilla - magazyn kulinarny - sobota, 25 maja 6:55