Makłowicz w podróży: Podróż 31. Szwecja - Ekolandia
| W skrócie: | W Malmö Robert Makłowicz degustuje zamówione w ekologicznym lokalu dania, m.in. ragout z policzków wołowych. Później udaje się na półwysep Bjäre, ziemniaczany spichlerz Szwecji. |
|---|
Oglądaj w telewizji
| Data | Godzina | Stacja |
| nie znaleziono żadnej emisji | ||
Opis
Program skierowany do widzów, którzy lubią poznawać nowe miejsca i kraje poprzez ich tradycje kulinarne, specjały charakterystyczne dla danego regionu, typowe potrawy i napoje. Autorzy proponują przy okazji zapoznanie się z historią odwiedzanych regionów, a także najbardziej charakterystycznymi dla nich miejscami i zabytkami. Nie zabraknie oczywiście potraw przyrządzanych przez Roberta Makłowicza w nietypowym otoczeniu. Wcześniej jednak prowadzący odwiedza lokalne sklepy lub targi, by zaopatrzyć się w niezbędne produkty.
Robert Makłowicz rozpoczyna swoją podróż w Malmö, gdzie wyraźnie widać zamiłowanie Szwedów do ekologicznego stylu życia. W sali restauracyjnej wyjaśnia koncept ekologicznej restauracji, którego podstawę stanowią zakaz palenia i przestrzeganie zasad fair trade przy imporcie produktów. Następnie degustuje zamówione dania: stek, ragout z policzków wołowych, kiełbasę cielęcą, puree z pokrzyw i zielone szparagi. Później udaje się na półwysep Bjäre - ziemniaczany spichlerz Szwecji - gdzie degustuje trunki z młodych ziemniaków. Tak wzmocniony dociera do cieśniny Kattegat, a następnie na wyspę Styrsö. Na pomoście mariny przyrządza danie główne odcinka: sałatkę szwedzką z łososiem i langustynką. Następnie w jadalni nadmorskiego pensjonatu z tradycjami degustuje dania rybne: śledzia i smażoną makrelę z kawiorem. Na deser musi dojechać do zamku Sofiero, dawnej letniej rezydencji królewskiej.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Robert Makłowicz
gospodarz
Zobacz także
- Makłowicz w podróży: Podróż 12. Armenia - Erywań - magazyn kulinarny - dziś, 16 grudnia 10:05
- Makłowicz w podróży: Węgry - Zakole Dunaju - magazyn kulinarny - dziś, 16 grudnia 15:55 i 2 późniejsze emisje
- Makłowicz w podróży: Węgry. Budapeszt - dwa brzegi - magazyn kulinarny - dziś, 16 grudnia 16:30 i 2 późniejsze emisje
- Makłowicz w podróży: Filipiny - Cuda natury - magazyn kulinarny - dziś, 16 grudnia 17:45
- Makłowicz w podróży: Podróż 12. Armenia - Wokół Erywania - magazyn kulinarny - dziś, 16 grudnia 19:45 i 1 późniejsza emisja
- Makłowicz w podróży: Chorwacja - Peljeac i Konavle - magazyn kulinarny - środa, 17 grudnia 15:55 i 1 późniejsza emisja
- Makłowicz w podróży: Sardynia - Costa Smeralda - magazyn kulinarny - środa, 17 grudnia 16:30 i 1 późniejsza emisja
- Makłowicz w podróży: Podróż 1. Trentino - Alto Adige. Skarby południowego Tyrolu - magazyn kulinarny - środa, 17 grudnia 17:45
- Makłowicz w podróży: Podróż 12. Armenia - Północ - magazyn kulinarny - środa, 17 grudnia 19:45 i 1 późniejsza emisja
- Makłowicz w podróży: Węgry - Budapeszt - jubileuszowy - magazyn kulinarny - czwartek, 18 grudnia 16:00 i 1 późniejsza emisja
