Makłowicz w podróży: Hiszpania - Prowincja Sewilla
| W skrócie: | Gospodarz programu kontynuuje podróż po Hiszpanii. Tym razem dociera do Sewilli. Przygotuje tu wieprzową polędwiczkę po sewilsku. Następnie Robert Makłowicz degustuje trzy rodzaje oliwy z oliwek. |
|---|
Oglądaj w telewizji
| Data | Godzina | Stacja |
| poniedziałek, 29 grudnia za 11 dni |
16:00 | WP |
Opis
Program skierowany do widzów, którzy lubią poznawać nowe miejsca i kraje poprzez ich tradycje kulinarne, specjały charakterystyczne dla danego regionu, typowe potrawy i napoje. Autorzy proponują przy okazji zapoznanie się z historią odwiedzanych regionów, a także najbardziej charakterystycznymi dla nich miejscami i zabytkami. Nie zabraknie oczywiście potraw przyrządzanych przez Roberta Makłowicza w nietypowym otoczeniu. Wcześniej jednak prowadzący odwiedza lokalne sklepy lub targi, by zaopatrzyć się w niezbędne produkty.
Kucharz z Polski nadal podróżuje po Hiszpanii, tym razem celem jest Sewilla. Pod miastem dominują uprawy zbóż, pola słoneczników oraz gaje oliwne. W gospodarstwie Basilippo Robert degustuje trzy rodzaje oliwy: z oliwek czarnych, z niedojrzałych i całkowicie zielonych. Następnie kieruje się do miasteczka Carmona, 30 km od Sewilli i zatrzymuje się w gospodarstwie La Calera, którego właściciele zajmują się hodowlą byków przeznaczonych na corridę. Danie odcinka - wieprzową polędwiczkę po sewilsku - Robert przyrządza już w samej Sewilli, w dzielnicy Triana. Następnie zwiedza atrakcje turystyczne miasta - gotycką katedrę pod wezwaniem Matki Boskiej, zbudowaną w miejscu dawnego meczetu. podziwia też La Giraldę, ponad 100 metrową wieżę, symbol miasta.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Robert Makłowicz
gospodarz
Zobacz także
- Makłowicz w podróży: Węgry - Budapeszt - jubileuszowy - magazyn kulinarny - dziś, 18 grudnia 16:00 i 1 późniejsza emisja
- Makłowicz w podróży: Węgry - Zakole Dunaju - magazyn kulinarny - dziś, 18 grudnia 16:30 i 1 późniejsza emisja
- Makłowicz w podróży: Podróż 1. Trentino - Alto Adige. Alpejska Górna Adyga - magazyn kulinarny - dziś, 18 grudnia 17:45
- Makłowicz w podróży: Podróż 33. Zanzibar - Wyspa przypraw - magazyn kulinarny - dziś, 18 grudnia 18:15 i 1 późniejsza emisja
- Makłowicz w podróży: Podróż 12. Armenia - Południe - magazyn kulinarny - dziś, 18 grudnia 19:45 i 1 późniejsza emisja
- Makłowicz w podróży: Węgry. Budapeszt - dwa brzegi - magazyn kulinarny - piątek, 19 grudnia 15:55 i 1 późniejsza emisja
- Makłowicz w podróży: Chorwacja - Peljeac i Konavle - magazyn kulinarny - piątek, 19 grudnia 16:30
- Makłowicz w podróży: Podróż 1. Trentino - Alto Adige. Trydent - magazyn kulinarny - piątek, 19 grudnia 17:45
- Makłowicz w podróży: Podróż 13. Austria - Narty u Amadeusza - magazyn kulinarny - piątek, 19 grudnia 19:50 i 1 późniejsza emisja
- Makłowicz w podróży: Podróż 1. Trentino - Alto Adige. Górska Garda - magazyn kulinarny - sobota, 20 grudnia 17:45