Makłowicz w drodze (10/11)
| W skrócie: | Kucharz kontynuuje rozdział norweskich tradycji. Tym razem bierze udział w połowie krabów, odwiedza rybne delikatesy oraz je smażonego z estragonem dorsza i przegrzebki z zielonymi szparagami. |
|---|
Oglądaj w telewizji
| Data | Godzina | Stacja |
| nie znaleziono żadnej emisji | ||
Opis
Kolejna odsłona cyklu autorskich programów Roberta Makłowicza, w których prowadzący pokazuje lokalną kuchnię oraz związane z nią zwyczaje. Te z kolei wypływają z miejscowej tradycji i historii oraz stanowią ważny fragment kultury danego regionu, kształtując zarazem poczucie lokalnej tożsamości. Kucharz pokazuje również najważniejsze jego zdaniem i najbardziej spektakularne atrakcje turystyczne danego miejsca, zwłaszcza takie, o których milczą, bądź tylko zdawkowo wspominają przewodniki. Odwiedza zatem nie tylko targi, producentów lokalnej żywności i trunków czy godne polecenia lokale, w których spotykają się przede wszystkim miejscowi, lecz również świątynie, zabytki oraz muzea.
Robert Makłowicz kontynuuje rozdział norweskich tradycji. Tym razem bierze udział w połowie krabów, odwiedza rybne delikatesy oraz je smażonego z estragonem dorsza i przegrzebki z zielonymi szparagami. Na drugim biegunie na kucharza czeka mięso renifera pieczone w ziemi, które posłuży do przygotowania ragout. Listę norweskich tradycji uzupełnia chodzenie po górach, piwo z mikrobrowaru czy wełniane swetry.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Robert Makłowicz
gospodarz
Zobacz także
- Makłowicz w drodze (7/10) - magazyn kulinarny - dziś, 17 grudnia 16:15
- Makłowicz w drodze (8/10) - magazyn kulinarny - dziś, 17 grudnia 16:50
- Makłowicz w drodze (9/10) - magazyn kulinarny - dziś, 17 grudnia 17:25
- Makłowicz w drodze (2) - magazyn kulinarny - noc niedz./pon., 21 na 22 grudnia 2:25 i 1 późniejsza emisja
