Klasztorne smaki według Remigiusza Rączki: Sercanie ze Stopnicy

Klasztorne smaki według Remigiusza Rączki: Sercanie ze Stopnicy

magazyn kulinarny   b.o.
W skrócie:Remigiusz Rączka uda się do zespołu klasztornego w Stopnicy. Najpierw przebywali w nim franciszkanie, a w 1979 roku przeszedł na własność sercanów. Prowadzący ugotuje m.in. regionalną zupę parzybrodę.

Oglądaj w telewizji

Data Godzina Stacja
nie znaleziono żadnej emisji

Opis

Znany śląski kucharz Remigiusz Rączka odbywa kulinarne podróże, odwiedzając polskie klasztory. Odkrywa przechowywane tam od wieków receptury. Widzowie będą mieli szansę dowiedzieć się, jakie smaki i dania spopularyzowali zakonnicy. Niektóre z przepisów prowadzący wypróbuje, czego efektem będą pyszne i pożywne potrawy.

Remigiusz Rączka uda się do wybudowanego w 1639 roku zespołu klasztornego w Stopnicy, który ufundowany został przez Krzysztofa i Annę Ossolińskich. Najpierw przebywali w nim franciszkanie, a w 1979 roku przeszedł na własność sercanów. Obecnie remontowana jest zabytkowa Kaplica św. Anny. Prowadzący wraz z klasztorną kucharką panią Ewą ugotuje regionalną zupę parzybrodę. Nie zabraknie też przepisu na karpia z kaszą i wędzonymi śliwkami.