Klasztorne smaki według Remigiusza Rączki: Pijarzy z Krakowa
magazyn kulinarny Polska 2021
| W skrócie: | Remigiusz Rączka odwiedzi klasztor i liceum prowadzone przez zakonników. Siedziba krakowskich pijarów mieści się w centrum Starego Miasta. Kucharz przygotuje ulubione dania tamtejszych zakonników. |
|---|
Oglądaj w telewizji
| Data | Godzina | Stacja |
| niedziela, 28 grudnia za 11 dni |
10:35 | TVP Historia 2 |
Opis
Znany śląski kucharz Remigiusz Rączka odbywa kulinarne podróże, odwiedzając polskie klasztory. Odkrywa przechowywane tam od wieków receptury. Widzowie będą mieli szansę dowiedzieć się, jakie smaki i dania spopularyzowali zakonnicy. Niektóre z przepisów prowadzący wypróbuje, czego efektem będą pyszne i pożywne potrawy.
Tym razem Remigiusz Rączka odwiedzi klasztor i liceum prowadzone przez zakonników w Krakowie od 1909 roku. Siedziba krakowskich pijarów mieści się w centrum Starego Miasta, a ich rokokowy kościół pw. Przemienienia Pańskiego zachwyca wystrojem i niezwykłą kaplicą Świętych Schodów. Śląski kucharz przygotuje ulubione dania tamtejszych zakonników: zupę z soczewicy i placki ziemniaczane z sosem grzybowym.
Zobacz także
- Klasztorne smaki według Remigiusza Rączki: Zmartwychwstanki ze Stryszawy - magazyn kulinarny - niedziela, 21 grudnia 15:30
