Klasztorne smaki według Remigiusza Rączki: Zmartwychwstanki ze Stryszawy
| W skrócie: | Remigiusz Rączka odwiedza klasztor w Stryszawie, mieście, które w latach 60. stało się popularnym ośrodkiem rekolekcyjnym i wypoczynkowym. Przygotowuje lokalne przysmaki: krupnik i ptasie mleczko. |
|---|
Oglądaj w telewizji
| Data | Godzina | Stacja |
| niedziela, 21 grudnia za 13 dni |
15:30 | TVP Historia 2 |
Opis
Znany śląski kucharz Remigiusz Rączka odbywa kulinarne podróże, odwiedzając polskie klasztory. Odkrywa przechowywane tam od wieków receptury. Widzowie będą mieli szansę dowiedzieć się, jakie smaki i dania spopularyzowali zakonnicy. Niektóre z przepisów prowadzący wypróbuje, czego efektem będą pyszne i pożywne potrawy.
Remigiusz Rączka odwiedza klasztor sióstr zmartwychwstanek w Stryszawie, położony w Beskidzie Żywieckim. To miejsce, które w latach 60. regularnie odwiedzał w okresie wakacyjnym prymas Stefan Wyszyński, stało się obecnie popularnym ośrodkiem rekolekcyjnym i wypoczynkowym. Podczas wizyty Remigiusz, wraz z siostrą Angeliną, przygotowuje charakterystyczne dla tego miejsca dania: stryszawski krupnik i cytrynowe ptasie mleczko z czekoladą.
Zobacz także
- Klasztorne smaki według Remigiusza Rączki: Pallotyni z Karczówki - magazyn kulinarny - niedziela, 14 grudnia 15:20
