Klasztorne smaki według Remigiusza Rączki: Zmartwychwstanki ze Stryszawy

Klasztorne smaki według Remigiusza Rączki: Zmartwychwstanki ze Stryszawy

magazyn kulinarny Polska 2021   b.o.
W skrócie:Remigiusz Rączka odwiedza klasztor w Stryszawie, mieście, które w latach 60. stało się popularnym ośrodkiem rekolekcyjnym i wypoczynkowym. Przygotowuje lokalne przysmaki: krupnik i ptasie mleczko.

Oglądaj w telewizji

Data Godzina Stacja
niedziela, 21 grudnia
za 13 dni
15:30 TVP Historia 2

Opis

Znany śląski kucharz Remigiusz Rączka odbywa kulinarne podróże, odwiedzając polskie klasztory. Odkrywa przechowywane tam od wieków receptury. Widzowie będą mieli szansę dowiedzieć się, jakie smaki i dania spopularyzowali zakonnicy. Niektóre z przepisów prowadzący wypróbuje, czego efektem będą pyszne i pożywne potrawy.

Remigiusz Rączka odwiedza klasztor sióstr zmartwychwstanek w Stryszawie, położony w Beskidzie Żywieckim. To miejsce, które w latach 60. regularnie odwiedzał w okresie wakacyjnym prymas Stefan Wyszyński, stało się obecnie popularnym ośrodkiem rekolekcyjnym i wypoczynkowym. Podczas wizyty Remigiusz, wraz z siostrą Angeliną, przygotowuje charakterystyczne dla tego miejsca dania: stryszawski krupnik i cytrynowe ptasie mleczko z czekoladą.