Klasztorne smaki według Remigiusza Rączki: Salezjanie z Czerwińska
| W skrócie: | Remigiusz Rączka odwiedza klasztor i Bazylikę Zwiastowania Najświętszej Marii Panny w Czerwińsku nad Wisłą. To właśnie w tym miejscu Władysław Jagiełło wraz z wojskiem modlił się w drodze na Grunwald. |
|---|
Oglądaj w telewizji
| Data | Godzina | Stacja |
| nie znaleziono żadnej emisji | ||
Opis
Znany śląski kucharz Remigiusz Rączka odbywa kulinarne podróże, odwiedzając polskie klasztory. Odkrywa przechowywane tam od wieków receptury. Widzowie będą mieli szansę dowiedzieć się, jakie smaki i dania spopularyzowali zakonnicy. Niektóre z przepisów prowadzący wypróbuje, czego efektem będą pyszne i pożywne potrawy.
Tym razem Remigiusz Rączka odwiedza klasztor i Bazylikę Zwiastowania Najświętszej Marii Panny w Czerwińsku nad Wisłą. To właśnie w tym miejscu król Władysław Jagiełło wraz z wojskiem modlił się w drodze na Grunwald. Bywali tu również Zygmunt III Waza, król Władysław IV czy Jan Kazimierz. Od 1923 r. znajduje się w tym miejscu klasztor salezjanów. Remigiusz wraz z proboszczem pokazują, jak upiec chleb salezjański, przygotować hummus z czosnkiem niedźwiedzim i pierogi leniwe z karmelizowanymi truskawkami.
Zobacz także
- Klasztorne smaki według Remigiusza Rączki: Zmartwychwstanki ze Stryszawy - magazyn kulinarny - niedziela, 21 grudnia 15:30
- Klasztorne smaki według Remigiusza Rączki: Pijarzy z Krakowa - magazyn kulinarny - niedziela, 28 grudnia 10:45
