Klasztorne smaki według Remigiusza Rączki: Dominikanie z Gidel
magazyn kulinarny
| W skrócie: | Remigiusz Rączka odwiedza sanktuarium maryjne i klasztor w Gidlach. W 1615 roku sprowadzono tu dominikanów. Kucharz przygotuje pierogi św. Jacka i gidelskie obwarzanki według przepisu z 1815 roku. |
|---|
Oglądaj w telewizji
| Data | Godzina | Stacja |
| nie znaleziono żadnej emisji | ||
Opis
Znany śląski kucharz Remigiusz Rączka odbywa kulinarne podróże, odwiedzając polskie klasztory. Odkrywa przechowywane tam od wieków receptury. Widzowie będą mieli szansę dowiedzieć się, jakie smaki i dania spopularyzowali zakonnicy. Niektóre z przepisów prowadzący wypróbuje, czego efektem będą pyszne i pożywne potrawy.
Tym razem Remigiusz Rączka odwiedza sanktuarium maryjne i klasztor w Gidlach, w powiecie radomszczańskim. W 1615 roku sprowadzono tu dominikanów, by strzegli cudownej figurki Matki Bożej z Dzieciątkiem. Kucharz przygotuje pierogi św. Jacka i gidelskie obwarzanki według przepisu z 1815 roku.
Zobacz także
- Klasztorne smaki według Remigiusza Rączki: Zmartwychwstanki ze Stryszawy - magazyn kulinarny - niedziela, 21 grudnia 15:30
- Klasztorne smaki według Remigiusza Rączki: Pijarzy z Krakowa - magazyn kulinarny - niedziela, 28 grudnia 10:45
