Tucci we Włoszech: Abruzja (5)
(Tucci in Italy: Abruzzo)
W skrócie: | Aktor poznaje uroki regionu, gdzie surowy krajobraz wpływa na kuchnię i kulturę. W Abruzji, nazywanej krainą owiec, kucharz przyrządza baraninę na grillu. Czeka go też obiad z francuskim akcentem. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
niedziela, 15 czerwca za 9 dni |
12:00 | National Geographic |
Opis
Stanley Tucci przemierza zachwycające krajobrazy Włoch, zgłębiając związki między jedzeniem, kulturą i historią. Jego niezwykły dziennik podróży przybliża bogate tradycje kulinarne kraju. Po drodze aktor spotyka mieszkańców, szefów kuchni i rzemieślników, którzy zdradzają mu swoje tajemnice. Czeka go między innymi uczta w Toskanii, wizyta w gospodarstwie w Lombardii, poszukiwanie pesto z igieł sosnowych w Alpach i odkrywanie owoców morza w Abruzji.
W tym odcinku
Aktor poznaje uroki nieznanego mu dotąd regionu, gdzie surowy krajobraz wpływa na kuchnię i kulturę. W Abruzji, nazywanej krainą owiec, kucharz przyrządza baraninę na tradycyjnym grillu. Czeka go niedzielny obiad z francuskim akcentem. Przekona się również, skąd pochodzi włoskie konfetti, czyli kandyzowane migdały.
Zobacz także
- Tucci we Włoszech: Trydent-Górna Adyga (1) - serial dokumentalny - niedziela, 8 czerwca 12:00