x
Polska na patelni (3/6)

Polska na patelni (3/6)

magazyn kulinarny Polska 2019   b.o.
W skrócie:Na Kaszubach Karola z Lipowa zajmuje się kolekcjonowaniem forem i książek kulinarnych. Swoje zainteresowania usiłuje zaszczepić w córce. Pokazuje też dzieciom, w jaki sposób upiec kaszubskie kukle.

Oglądaj w telewizji

Data Godzina Stacja
nie znaleziono żadnej emisji

Opis

Widzowie mają okazję poznać ludzi, którzy pielęgnują tradycje kulinarne i chętnie dzielą się tajemnicami przepisów, z których korzystają od pokoleń. Pani Janinka z Podhala zdradza sposoby na wędzonego oscypka, a pan Zdzisław z nadwiślańskiej Brzykcy ujawnia recepturę swojej matki na konfiturę z miodem. Na Górnym Śląsku mieszka rozśpiewana rodzina, która opowiada o zwyczajach w familokach i doradza, jak nakarmić głodnego górnika. Zaś w Górach Świętokrzyskich doskonale wiedzą, jak upiec placki ziemniaczane na ognisku.

Na Kaszubach Karola z Lipowa zajmuje się kolekcjonowaniem forem i książek kulinarnych. Swoje zainteresowania usiłuje zaszczepić w córce Oliwii. Razem polerują zbiory. Mąż Marek potrzebuje jednak pomocy przy prażeniu domowej kawy zbożowej. Kobieta pokazuje też dzieciom, w jaki sposób upiec kaszubskie kukle. Beata urozmaica wszystkim czas dzięki talli kart kaszubskiej baśki. Tymczasem pod Giewontem trwa jagodowy sezon. Stasia Karpiel idzie z dziećmi do lasu. Zachodzi do Ani, słynnej ze swoich góralskich haftów. Wpada także do siostry po jajka. Następnie z pomocą matki uczy dzieci lepienia pierogów z jagodami. Śmietanę bierze od siostry.