x
Polska na patelni (6)

Polska na patelni (6)

magazyn kulinarny Polska 2019   b.o.
W skrócie:Janina z Gliczarowa nad Dunajcem razem z wnuczką zbiera młode pokrzywy. Ugotuje z nich zupę do klusek. Kasia i jej córka Claudia Chwołki z Czerwionki Leszczyna robią rosół z gołębia.

Oglądaj w telewizji

Data Godzina Stacja
nie znaleziono żadnej emisji

Opis

Widzowie mają okazję poznać ludzi, którzy pielęgnują tradycje kulinarne i chętnie dzielą się tajemnicami przepisów, z których korzystają od pokoleń. Pani Janinka z Podhala zdradza sposoby na wędzonego oscypka, a pan Zdzisław z nadwiślańskiej Brzykcy ujawnia recepturę swojej matki na konfiturę z miodem. Na Górnym Śląsku mieszka rozśpiewana rodzina, która opowiada o zwyczajach w familokach i doradza, jak nakarmić głodnego górnika. Zaś w Górach Świętokrzyskich doskonale wiedzą, jak upiec placki ziemniaczane na ognisku.

Janina z Gliczarowa nad Dunajcem zachwyca się wiosennymi Tatrami. Razem z wnuczką Weroniką zbiera niedaleko domu młode pokrzywy i pędy sosny. Z pokrzyw zostanie sporządzona zupa do klusek, a z pędów syrop na kaszel. Kasia i jej córka Claudia Chwołki z Czerwionki Leszczyna cieszą się sławą na Śląsku ze względu na swój talent do jodłowania i muzyki biesiadnej. Postanawiają w tradycyjnym familoku zrobić rosół z gołębia, jaki jadały lata temu. W rozpaleniu pieca pomaga im sąsiad Czesio. Z pozostałych po gotowaniu warzyw kobiety przygotowują śniadaniówki, czyli małe przysmaki w galarecie.