Makłowicz w Polsce (1/8)
W skrócie: | Robert Makłowicz odwiedzi m.in. Wolsztyn. Obejrzy tutejszą parowozownię. Poszuka też atrakcji na talerzu. Spróbuje np. kaczki po poznańsku. Sam zrobi zupę rakową, schab ze świni złotnickiej i ulipki. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Po 18 latach Robert Makłowicz znowu lekko i z humorem opowiada o kulinarnych tradycjach i atrakcjach Polski. Poznaje lokalnych producentów żywności i odkrywa kolejne przepisy inspirowane kuchnią regionalną.
Robert Makłowicz rozpoczyna swoją podróż od miejsca chrztu państwa Piastów na Ostrowie Lednickim, między Poznaniem a Gnieznem. Na szlaku dalszej wędrówki przez Wielkopolskę odwiedza miasto Wolsztyn. Słynna parowozownia czy dawny gabinet lekarski noblisty Roberta Kocha wyglądają niemal tak, jak sto lat temu. Inne miejscowe atrakcje znajduje na talerzu. Są to chłodnik wielkopolski, zraz oraz kaczka po poznańsku. Świeżo wyłowiony w rzeczce przy Jeziorze Wojnowskim węgorz jest podstawą dania, które prowadzący przygotowuje razem z miejscowym rybakiem. W dawnym majątku Mielżyńskich kucharz szykuje zupę rakową, schab ze świni złotnickiej i słodkie ulipki.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Robert Makłowicz gospodarz
Zobacz także
- Makłowicz w Polsce (1/8) - magazyn kulinarny - środa, 7 maja 16:15 i 1 późniejsza emisja
- Makłowicz w Polsce (2/8) - magazyn kulinarny - środa, 7 maja 16:50 i 1 późniejsza emisja
- Makłowicz w Polsce (3/8) - magazyn kulinarny - środa, 7 maja 17:25
- Makłowicz w Polsce (4/8) - magazyn kulinarny - środa, 14 maja 16:15
- Makłowicz w Polsce (5/8) - magazyn kulinarny - środa, 14 maja 16:50
- Makłowicz w Polsce (6/8) - magazyn kulinarny - środa, 14 maja 17:25