x
Makłowicz w podróży: Lanzarote - Wyspa wulkanów

Makłowicz w podróży: Lanzarote - Wyspa wulkanów

magazyn kulinarny   b.o.
W skrócie:Robert Makłowicz na Lanzarote, wyspie w archipelagu Kanarów, przygotowuje na ruszcie kalmary, kiełbasę chorizo, kurczaka i małe rybki. Przyrządza też papas arrugadas - ziemniaki w łupinach.

Oglądaj w telewizji

Data Godzina Stacja
nie znaleziono żadnej emisji

Opis

Program skierowany do widzów, którzy lubią poznawać nowe miejsca i kraje poprzez ich tradycje kulinarne, specjały charakterystyczne dla danego regionu, typowe potrawy i napoje. Autorzy proponują przy okazji zapoznanie się z historią odwiedzanych regionów, a także najbardziej charakterystycznymi dla nich miejscami i zabytkami. Nie zabraknie oczywiście potraw przyrządzanych przez Roberta Makłowicza w nietypowym otoczeniu. Wcześniej jednak prowadzący odwiedza lokalne sklepy lub targi, by zaopatrzyć się w niezbędne produkty.

Podróżnik z Polski gości na Lanzarote, wulkanicznej wyspie na Atlantyku położonej w archipelagu Wysp Kanaryjskich. Pierwszym przystankiem jest Park Narodowy Timanfaya, będący rezerwatem biosfery. Wzdłuż drogi prowadzącej przez park znajdują się wypełnione lawą rozpadliny, w których temperatura waha się od 250 do 400 stopni Celsjusza. Na wulkanicznym ruszcie Robert przygotowuje kalmary, kiełbasę chorizo, kurczaka i małe rybki. Następnie udaje się na plantacje czosnku i szczypioru, które powstały na terenach zasypanych przez żwir wulkaniczny zwanego picón. Na zakończenie swojej podróży po Lanzarote Makłowicz przyrządza papas arrugadas - ziemniaki w łupinach gotowane w soli, z czerwonym sosem paprykowym.