Makłowicz w drodze (2)
| W skrócie: | Pierwszym celem wyprawy Roberta Makłowicza jest górskie schronisko Dolomiten Hütte. Podróżujący kucharz przyrządza krupnik z pęczaku. Następnie przygląda się, jak powstaje słynny miejscowy sznaps. |
|---|
Oglądaj w telewizji
Opis
Kolejna odsłona autorskiego, kulinarno-podróżniczego, programu Roberta Makłowicza, który jako pierwszy w dziejach telewizji polskiej zaproponował widzom zwiedzanie świata poprzez pryzmat kulinariów. Jego nowy cykl ukazuje związki kuchni z kulturą i historią odwiedzanych regionów, odkrywa lokalne tradycje oraz miejscowe specjały i osadza je w kontekście historii małych ojczyzn.
Pierwszym celem podróży Roberta jest górskie schronisko Dolomiten Hütte, które szczyci się pięknymi widokami i tradycyjną kuchnię. Kucharz zamawia serowe kluski Käsespätzle, a sam na tarasie z widokiem na Spitz Kofel gotuje Osttiroler Gerstensuppe czyli krupnik z pęczaku. Następnie przygląda się, jak słynny miejscowy sznaps powstaje w rodzinnej destylarni, która przerabia owoce z przydomowego sadu. Kolejnymi etapami w podróży są miasto Lienz oraz stacja narciarska Kals am Grossglockner, u stóp najwyższego szczytu Austrii.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Robert Makłowicz
gospodarz
Zobacz także
- Makłowicz w drodze (7) - magazyn kulinarny - poniedziałek, 15 grudnia 9:20
- Makłowicz w drodze (7/10) - magazyn kulinarny - środa, 17 grudnia 16:15
- Makłowicz w drodze (8/10) - magazyn kulinarny - środa, 17 grudnia 16:50
- Makłowicz w drodze (9/10) - magazyn kulinarny - środa, 17 grudnia 17:25
