Jakubiak rozgryza Włochy: Szynka parmeńska (6)

Jakubiak rozgryza Włochy: Szynka parmeńska (6)

magazyn kulinarny Polska 2022   od 12 lat
W skrócie:W okolicach Parmy dominują żyzne gleby i panuje łagodny mikroklimat. Tomasz Jakubiak próbuje lokalnych specjałów. Nie zabraknie degustacji słynnej szynki produkowanej według dawnej receptury.

Oglądaj w telewizji

Data Godzina Stacja
poniedziałek, 1 grudnia
za 5 dni
9:35 Stopklatka
wtorek, 2 grudnia
za 6 dni
8:55 Stopklatka

Opis

Mistrz kulinarny Tomasz Jakubiak odwiedza słoneczne Włochy, aby przyjrzeć się miejscowym specjałom i pokazać, jak powstają najważniejsze składniki tamtejszej kuchni. W Toskanii bierze udział w zbiorze oliwek, a w Umbrii wybiera się na poszukiwanie trufli. Nie zabraknie wizyty w Lombardii słynącej z wybornej szynki prosciutto crudo. Kucharz zagląda też do serowarni, by zobaczyć, jak powstaje parmezan. Sam oczywiście także gotuje smakowite i aromatyczne włoskie potrawy.

Filmowcy odwiedzają północnowłoską Parmę. W jej okolicach dominują żyzne gleby i łagodny mikroklimat. Tomasz Jakubiak próbuje lokalnych specjałów. Nie zabraknie degustacji słynnej szynki, produkowanej według dawnej receptury.

Zobacz także