Jakubiak rozgryza Włochy: Szynka parmeńska (6)
magazyn kulinarny Polska 2022
| W skrócie: | W okolicach Parmy dominują żyzne gleby i panuje łagodny mikroklimat. Tomasz Jakubiak próbuje lokalnych specjałów. Nie zabraknie degustacji słynnej szynki produkowanej według dawnej receptury. |
|---|
Oglądaj w telewizji
| Data | Godzina | Stacja |
| poniedziałek, 1 grudnia za 5 dni |
9:35 | Stopklatka |
| wtorek, 2 grudnia za 6 dni |
8:55 | Stopklatka |
Opis
Mistrz kulinarny Tomasz Jakubiak odwiedza słoneczne Włochy, aby przyjrzeć się miejscowym specjałom i pokazać, jak powstają najważniejsze składniki tamtejszej kuchni. W Toskanii bierze udział w zbiorze oliwek, a w Umbrii wybiera się na poszukiwanie trufli. Nie zabraknie wizyty w Lombardii słynącej z wybornej szynki prosciutto crudo. Kucharz zagląda też do serowarni, by zobaczyć, jak powstaje parmezan. Sam oczywiście także gotuje smakowite i aromatyczne włoskie potrawy.
Filmowcy odwiedzają północnowłoską Parmę. W jej okolicach dominują żyzne gleby i łagodny mikroklimat. Tomasz Jakubiak próbuje lokalnych specjałów. Nie zabraknie degustacji słynnej szynki, produkowanej według dawnej receptury.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Tomasz Jakubiak
gospodarz
Zobacz także
- Jakubiak rozgryza Włochy: Oliwa (2) - magazyn kulinarny - dziś, 26 listopada 8:55 i 1 późniejsza emisja
- Jakubiak rozgryza Włochy: Trufle (3) - magazyn kulinarny - dziś, 26 listopada 9:35 i 2 późniejsze emisje
- Jakubiak rozgryza Włochy: Streetfood (4) - magazyn kulinarny - czwartek, 27 listopada 9:35 i 1 późniejsza emisja
- Jakubiak rozgryza Włochy: Frutti di mare (5) - magazyn kulinarny - piątek, 28 listopada 9:35 i 1 późniejsza emisja
- Jakubiak rozgryza Włochy: Parmezan (1) - magazyn kulinarny - niedziela, 30 listopada 9:30
