Jakubiak rozgryza Włochy: Szynka parmeńska (6)
magazyn kulinarny Polska 2022
W skrócie: | W okolicach Parmy dominują żyzne gleby i panuje łagodny mikroklimat. Tomasz Jakubiak próbuje lokalnych specjałów. Nie zabraknie degustacji słynnej szynki produkowanej według dawnej receptury. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
czwartek, 16 października za 4 dni |
11:45 | Stopklatka |
piątek, 17 października za 5 dni |
11:05 | Stopklatka |
Opis
Mistrz kulinarny Tomasz Jakubiak odwiedza słoneczne Włochy, aby przyjrzeć się miejscowym specjałom i pokazać, jak powstają najważniejsze składniki tamtejszej kuchni. W Toskanii bierze udział w zbiorze oliwek, a w Umbrii wybiera się na poszukiwanie trufli. Nie zabraknie wizyty w Lombardii słynącej z wybornej szynki prosciutto crudo. Kucharz zagląda też do serowarni, by zobaczyć, jak powstaje parmezan. Sam oczywiście także gotuje smakowite i aromatyczne włoskie potrawy.
Filmowcy odwiedzają północnowłoską Parmę. W jej okolicach dominują żyzne gleby i łagodny mikroklimat. Tomasz Jakubiak próbuje lokalnych specjałów. Nie zabraknie degustacji słynnej szynki, produkowanej według dawnej receptury.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Tomasz Jakubiak gospodarz
Zobacz także
- Jakubiak rozgryza Włochy: Oliwa (2) - magazyn kulinarny - poniedziałek, 13 października 11:05 i 1 późniejsza emisja
- Jakubiak rozgryza Włochy: Trufle (3) - magazyn kulinarny - poniedziałek, 13 października 11:45 i 2 późniejsze emisje
- Jakubiak rozgryza Włochy: Streetfood (4) - magazyn kulinarny - wtorek, 14 października 11:45 i 2 późniejsze emisje
- Jakubiak rozgryza Włochy: Frutti di mare (5) - magazyn kulinarny - środa, 15 października 11:45 i 1 późniejsza emisja
- Jakubiak rozgryza Włochy: Parmezan (1) - magazyn kulinarny - sobota, 18 października 9:00