Historia kuchni polskiej: Tajemnica pierwszej polskiej książki kucharskiej
Reżyseria: | Tomasz Rostworowski, Mirosław Bork |
---|---|
W skrócie: | Historycy sądzili, że pierwsza polska książka kucharska została wydana w Krakowie około 1540 roku. Ostatecznie, dzięki współpracy międzynarodowej, odnaleziono rękopiśmienną kopię książki w Kijowie. |
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
sobota, 19 lipca za 13 dni |
8:25 | TVP Historia 2 |
Opis
Pierwsze kompleksowe opracowanie poświęcone historii polskiej kuchni, które systematycznie prezentuje istotę i bogactwo kulinarne, jakie otrzymaliśmy do naszych przodków.
Maciej Nowicki podejmuje się odtworzenia dań z pierwszej polskiej książki kucharskiej. Ujawnienie tych smaków wymaga wizyty w Nowym Jorku, gdzie kuchnia żydowska zachowała polskie smaki z XVI wieku. W tamtych czasach książki kucharskie miały charakter użytkowy, więc niewiele z nich przetrwało. Wynalezienie druku przez Gutenberga przyczyniło się do rozpowszechnienia wiedzy, ale kuchmistrzowie królewscy i arystokratyczni nadal tworzyli rękopiśmienne księgi. Mimo obecności licznych europejskich rękopisów brakowało polskiego tekstu, aczkolwiek w 1535 roku w Pradze wydano czeską książkę kucharską z polskimi potrawami. Historycy sądzili, że polska książka kucharska została wydana w Krakowie około 1540 roku, na co wskazywały rejestry, a także czasy mecenatu Zygmunta I Starego oraz rozwój drukarstwa w Krakowie. Odkryto najpierw kilka stron polskiego oryginału z opisami produkcji octu, a następnie stronę z przepisem na potrawę z tzw. polskiej zwierzyny bawołowej. Efektem współpracy międzynarodowej, prowadzonej przez prof. Jarosława Dumanowskiego, było odnalezienie rękopiśmiennej kopii książki w Kijowie.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Tomasz Rostworowski reżyseria
-
Mirosław Bork reżyseria
Zobacz także
- Historia kuchni polskiej: Kuchnia krzyżacka, czyli kiełbasa na Wielki Post - magazyn kulinarny - sobota, 12 lipca 8:20 i 1 późniejsza emisja
- Historia kuchni polskiej - magazyn kulinarny - sobota, 19 lipca 8:20