Historia kuchni polskiej: Chrzest Polski. Wino, oliwa i post
magazyn kulinarny Polska 2024
| Reżyseria: | Tomasz Rostworowski |
|---|---|
| W skrócie: | Maciej Nowicki podjął się odtworzenia potraw obecnych na polskich stołach od czasów chrztu Polski do współczesności. Tło historyczne pozwala zrozumieć proces kształtowania się rodzimej kuchni. |
Oglądaj w telewizji
| Data | Godzina | Stacja |
| nie znaleziono żadnej emisji | ||
Opis
Pierwsze kompleksowe opracowanie poświęcone historii polskiej kuchni, które systematycznie prezentuje istotę i bogactwo kulinarne, jakie otrzymaliśmy do naszych przodków.
Maciej Nowicki podjął się odtworzenia potraw obecnych na polskich stołach od czasów chrztu Polski do współczesności. Wnikliwe przedstawienie tła historycznego pozwala na zrozumienie okoliczności, w jakich kształtowała się rodzima kuchnia. Rozmowy ze specjalistami z Polski i ze świata uzupełniają narrację, ukazując przenikanie potraw ponad europejskimi granicami. Prezentacja konkretnych przepisów i ich odtworzenie w studiu kulinarnym ułatwia widzom zrozumienie technik przygotowywania potraw z przeszłości.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Tomasz Rostworowski
reżyseria
Zobacz także
- Historia kuchni polskiej: Lucyna Ćwierczakiewiczowa (17) - magazyn kulinarny - dziś, 16 grudnia 15:10
- Historia kuchni polskiej: Kuchnia PRL-u - magazyn kulinarny - dziś, 16 grudnia 16:50
- Historia kuchni polskiej: Od św. Marcina do Bożego Narodzenia (26) - magazyn kulinarny - niedziela, 21 grudnia 13:20 i 3 późniejsze emisje
