x

W krainie strudla

(Vom Strudel Ein Hauch von Teig)

FILM DOKUMENTALNY Austria 2020   od 7 lat
Reżyseria:Anita Lackenberger
W skrócie:Słynny przysmak powstaje z kilku prostych składników: mąki, wody, oleju oraz - w zależności od przepisu - jajka i szczypty soli. Strudel z jabłkami i twarogiem to klasyka kuchni wiedeńskiej.

Oglądaj w telewizji

Data Godzina Stacja
nie znaleziono żadnej emisji

Opis

Opowieść o tym, jak powstaje strudel. Wielką sztuką jest rozciągnięcie ciasta tak cienko, aby można było przez nie czytać gazetę. Przysmak powstaje z długotrwałego, gorliwego wyrabiania i kilku prostych składników: mąki, wody, oleju oraz - w zależności od przepisu - jajka i szczypty soli. Ważne jest, aby używać mąki o dobrych właściwościach klejących. Strudel z jabłkami i twarogiem to klasyka kuchni wiedeńskiej, ale często występuję też strudel z serkiem śmietankowym. Warianty kwaśne to Luftstrudel do zup czy smaczny strudel z kapustą. Ciasto strudla pochodzi z Imperium Osmańskiego. Film podąża kulinarnym tropem powstania i wykorzystywania ciasta na Bałkanach, gdzie spotyka się kulinarna przeszłość wschodu i zachodu. Słodka baklawa i kwaśny borek też zawijane są w ciasto strudla.